(Kasno) ljeto u antičkim teatrima

S nastupa Veje i Darija Marušića u Španjolskoj
S nastupa Veje i Darija Marušića u Španjolskoj

Večeras, s početkom u 20 sati u pulskoj Areni počinje festival ATHENE, odnosno Mediterranean Ancient Theatres Network. Međunarodni je to projekt koji doprinosi povezivanju, uspostavljanju dijaloga i kulturne suradnje te revitalizaciji i valorizaciji antičkih teatra na Sredozemlju (grčkog i rimskog nasljeđa) između četiri europska partnera.

Bogati program

Partneri koji zajedno surađuju od svibnja 2013. godine su Pokrajinska vlada Burgosa (Španjolska), Udruga za razvoj Pokrajine Burgos (Španjolska), Grad Lecce (Italija) i Arheološki muzej Istre (Hrvatska). Projekt će trajati do travnja 2015. godine, a u gradovima partnerima će biti izvedene iste kulturne manifestacije.

Projekt je već imao svoju etapu prije dva mjeseca, kada je u španjolskom Burgosu nastupila i istarska delegacija predstavljajući originalne glazbene izvedbe Darija Marušića i etno skupine Veja. Bio je to pravi međunarodni splet kultura i umjetnosti okrunjen kulisama rimskog kazališta Clunia u Burgosu.

Krajem kolovoza manifestacija je održana u gradu Lecce, Italija, a od danas pa sve do petka, 12. rujna Arheološki muzej Istre i Pula bit će domaćini i ponudit će svoje antičke teatre - Arenu i Malo rimsko kazalište, za pozornice bogatog programa. Večeras će se, za otvorenje, ponovo održati Spectacvla Antiqva, povijesni spektakl koji prikazuje borbe gladijatora u drevnom amfiteatru. U atraktivnom prikazu borbi te ostalim aktivnostima koje su se nekada davno održavale u pulskoj Areni sudjeluju borci pulske gladijatorske škole Spectacvla Gladiatoria te glumci u ulogama cara Vespazijana, Antonije Cenide, careve pratnje, rimskih vojnika, zabavljača, prostitutki, robova, rimskih građana i građanki.

Putovanja i granice

Već sutra u Areni se održava predstava "Lazurd, el Viaje a través del agua". To je jedna od najtraženijih, gostujućih predstava španjolske skupine "Senza tempo". Lazurd je kazališna plesna predstava inspirirana putovanjima i granicama, a govori o suprotnostima između sjevernih i južnih kultura.

Četvrtak pak donosi poslasticu za ljubitelje baleta. Pod nazivom programa "Dall'Italia con amore" dolazi Balletto del Sud koji predstava novu verziju baleta "Carosello italiano". Ovaj balet u dva čina autora Fredyja Franzuttija, prvi je puta izveden 2006. godine u Opernom kazalištu u Hanoiju u Vijetnamu. Jedan od najljepših dijelova ove predstave izvodi Francesco Libetta, poznati salentinski pijanist koji će izvesti sve glazbene točke programa, odnosno partiture Verdija, Rossinija, Mascagnija i drugih. I na kraju Athene Festivala u Puli oživjet će ponovo Malo rimsko kazalište, doduše samo jednokratno i samo njegov donji dio. Tu će se održati koncert glazbenika Darija Marušića i etno skupine Veja.

Organizatori manifestacije su Arheološki muzej Istre, Turistička zajednica grada Pule, Grad Pula i Javna ustanova Pula Film Festival. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter