Izlažu Marta Tuta i Ivan Oštarčević


Izložba mladih zagrebačkih autora Marte Tuta (1991.) i Ivana Oštarčevića (1990.) otvara se sutra u 20 sati u Dnevnom boravku Rojca. Ovo dvoje autora diplomirali su slikarstvo na nastavničkom odsjeku zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i aktivno izlažu u raznim galerijama. Prepoznati su i po umjetničkim intervencijama u javnom prostoru, a autori su i novog murala na fasadi Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić.
 
Marta Tuta ostvarila je šest samostalnih izložbi i sudjelovala na još deset raznih izložbi na području Hrvatske, a gušteri i kukci glavna su tema njenih radova.
 
- 'Guštanje' po vrućem kamenju na suncu poistovjetilo me sa stanjem mira koje prakticiraju gušteri. Ili su lijeni ili prebrzi, ne postoji između. Predodređeno im je da uživaju. Ponekad se osjećam kao gušter. U tišini i toplini sunca kontempliram, skupljam i udišem. Zanimljive forme njihovih ljusaka na tijelu 
zajedno stvaraju sklad prirode koja je tako moćna. Njihove ljuske kao da objedinjuju animalnost koju nose u sebi na onaj vidljivi dio. Tu ideju važnosti oblika prenosim kroz svaki svoj crtež, oblik kao početak i kraj nečega, kaže ova autorica.
 
Kod Ivana Oštarčevića često se pojavljuje motiv astronauta, a autor ga odabire jer, pojašnjava, sugerira distancu, odmak od tradicije, opterećenosti poviješću, odmak od senzornih preopterećenja kojima smo zatrpani.
 
- U nekome prošlome vremenu, astronauti su bili pioniri svemirskog doba, a danas su glorificirani mehaničari. U mome prikazu prestaju ih sponzorirati moćnici. Prestaju imati reprezentativne oznake mjesta s kojeg dolaze, ali ostaju istraživači; astronaut nije posrednik i stoga nije zaslužan za obmanu jer 
svjesno ne sudjeluje u konvencijama svakodnevice. Odabire svemir kao konstantu, kaže Oštarčević, koji je uz dva priznanja Akademije likovnih umjetnosti za uspješan rad tijekom akademske godine, izlagao na 11 samostalnih i više skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Organizator izložbe je Savez udruga Rojca. (Z. A.)
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter