"Fantomske vibracije" Nataše Ljubetić u galeriji sv. Tome

S otvorenja izložbe -  Dario Sošić i Nataša Ljubetić Tomić  (N. O. R.)
S otvorenja izložbe - Dario Sošić i Nataša Ljubetić Tomić (N. O. R.)

Samostalna izložba "Fantomske vibracije" splitske autorice mlađe generacije Nataše Ljubetić Tomić otvorena je uponedjeljak u galerijskom prostoru crkvice sv. Tome u Rovinju u sklopu R. A. P.-a (Rovinj Art Programa).        

Umjetnica se na rovinjskoj izložbi, a koja je ujedno i rezultat autoričine prošlogodišnje nagrade na Likovnoj koloniji Rovinj, predstavila slikama iz ciklusa "Fantomske vibracije" u kojima uz skroman odabir boja i kolorita dominiraju plošne površine.

- Autoričine nas slike podsjećaju na scenografije prizora koji se ispred ili na njima dogodio i netragom nestao ili se tek treba dogoditi. Estetizirani izraz naslikanoga naime, istovremeno podsjeća jasno dorečeno jesu li to scenografije prizora svijeta neposredno nakon nestanka čovjeka ili društva koje se može pojaviti u budućnosti. Prizori scenografije u nekom iščekivanju nestanka ili iznenadnog uskrsnuća nakon kojeg se pretvaraju u živu sliku, zapisao je u predgovoru pratećeg kataloga Dario Sošić, viši kustos Zavičajnog muzeja grada Rovinja, dodavši i da dok slike gledamo i promatramo nešto iščekujemo.

- Takva slika stoji pred nama, pred našim očima, dok mi čekamo neki znak. U ovoj našoj tehnokratskoj eri, kada su se razdaljine rastopile a prostor se oko nas stisnuo, iščekujemo zvuk poziva. Jednu vibraciju ili zvuk zvona, glazbeni refren ili govorni poziv. Taj nam je iščekivani znak nagrada, jer od tog trenutka jedna se neživa, mehanicistička slika, pretvara u magičnu predstavu koja prenese neku fantomsku vibraciju našem tijelu. Upravo, te nas ponuđene slike vraćaju u hipnotičko stanje novog iščekivanja.

- Čekanja nekog novog poziva, nekog novog kontakta jer podlegli smo iluziji da možemo imati vezu sa cijelim svijetom. Nesvjesni kako nam uz toliko brojne kontakte nedostaje jedna istinska komunikacija koja se sastoji od jednog slučajnog susreta, mogućnosti slušanja, davanja odgovora, stvaranja prijateljstva rekao je Dario Sošić, zaključivši i da su ljudi sami u gomili jer u linearnom prijenosu informacija nedostaje ono "nešto" što se uobičajeno događa između dva ljudska bića koja komuniciraju, možda samo jedan grč na licu ili uzdah. A upravo taj nedostatak jest ta "Fantomska vibracija" Nataše Ljubetić Tomić, čije se slike mogu razgledati/doživjeti do 14. kolovoza. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter