"Egzorcizam" Dalibora Matanića na Marulićevim danima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijeće Festivala hrvatske drame "Marulićevi dani" na sastanku održanom u petak u Ministarstvu kulture većinom je glasova prihvatilo program izbornika Igora Ružića.

Od 42 prijavljene predstave iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Njemačke te jedne međunarodne koprodukcije, izbornik Igor Ružić odabrao je devet. Među njima je i autorski projekt Dalibora Matanića "Egzorcizam" iz produkcije Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, a u glumačkoj ekipi predstave su Nika Ivančić, Helena Minić Matanić, Lana Gojak, Senka Bulić, Janko Popović Volarić i Marko Braić. 

Tu su i autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić "Melodrama" (HNK Split);  "Tri zime" Tene Štivičić (HNK Zagreb); "Ljudi od voska" Mate Matišića (HNK Zagreb); "Noćni život" Ivana Vidića (ZKM Zagreb); autorski projekt Mirana Kurspahića "Pad" (ZKM Zagreb); autorski projekt Pavlice Bajsić Brazzoduro "Eter iznad Berlina" (Multimedijalna koliba Zagreb); "Bitka na Neretvi" Borisa Bakala (Bacači sjenki Zagreb), "Naše nasilje i vaše nasilje" autora Olivera Frljića u međunarodnoj koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca (Rijeka).

Izbornik Ružić je u svom izvješću, kako se navodi u priopćenju HNK Split, naglasio kako izabrane predstave čine "efektan spoj kazališta koje se bavi temama koje nas se tiču, kazališta koje ne bježi od sadašnjosti dok gleda u prošlost i koje mikroplan lako pretvara u cjelovitu perspektivu, a globalnu sliku tumači lokalno." Svaka od predstava i sve zajedno slažu se s grčkim filozofom da je čovjek mjera svih stvari, ističe Ružić.

Marulićevi dani održat će se u Splitu od 21. do 28. travnja. (Hina, B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter