"Broj 55" hrvatski film s najviše specijalnih efekata

Marko Cindrić, redatelj Kristijan Milić te Alen Liverić i Slaven Knezović (N. LAZAREVIĆ)
Marko Cindrić, redatelj Kristijan Milić te Alen Liverić i Slaven Knezović (N. LAZAREVIĆ)

Dugo se u hrvatskoj kinematografiji nije vidio tako bogato i efektno snimljen te sjajno režiran film, rekla je danas na konferenciji za novinare filmske ekipe "Broj 55" Jasminka Božičević Živalj u ime HRT-a kao producentske kuće.

Uvodno govoreći o ovom visokobudžetnom akcijskom ratnom filmu o skupini hrvatskih vojnika koji početkom rata 1991. upadaju u zasjedu, a za 24-satnog otpora doživljavaju užas i kalvariju, redatelj Kristijan Milić kazao je da osim vizualnih efekata ovaj film donosi i niz odličnih glumačkih ostvarenja. Unatoč teškoj, mučnoj temi filma (puca se i umire kroz gotovo svih 90 minuta), moderator Boško Picula našalio se na redateljev račun zbog malog broja žena u filmu.

"U prošlom filmu bile su dvije bake, a sada samo jedna", nasmijao je publiku autor "Broja 55" najavivši u šali da će mu u idućem filmu glumiti samo žene.

Glumac Slaven Knezović i osobno je sudjelovao četiri godine u Domovinskom ratu, rekavši da je jednako bilo važno sudjelovati i u stvaranju ovog filmu. "Dali smo sve od sebe, bili smo dobra ekipa i na i izvan scene i mislim da smo napravili dobar posao", kazao je Knezović.

Njegov kolega Marko Cindrić bio je dijete za Domovinskog rata, ali i on, kaže, nosi ratne ožiljke jer su u ratu bila i dva njegova djeda. "Dugo mi je trebalo da shvatim stanje uma tih dečki koji su išli u rat; dosta sam se s trenerom psihološki pripremao za tu ulogu, puno čitao i gledao specijalne dokumentarce", kazao je Cindrić. Dobru suradnju s redateljem istaknuo je glumac Alen Liverić, dodavši da je glumcima ostavljen prostor za improvizaciju.

- Ovo je prvi hrvatski film s toliko specijalnih efekata, kazao je njihov kreator Branko Repalust. Producent Stanislav Babić rekao je da se srećom nitko nije ozlijedio, iako je bilo silne pucnjave i efekata u iznimno skučenom prostoru, u kući i transporteru. Novinarima su se obratila i dva kaskadera, istaknuvši da kaskader, nasuprot raširenom mišljenu o osobi željnoj adrenalina, mora biti jako proračunata osoba koja je hladnom glavom i čistim srcem spremna ići do realne granice sigurnosti. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter