"Bog masakra" nalazi se u obitelji

Iz predstave "Bog masakra"
Iz predstave "Bog masakra"

Predstava beogradskog Ateljea 212 "Bog masakra", po tekstu suvremene francuske autorice Yasmine Reza iz 2006. godine, u režiji Alise Stojanović, odigrat će se sutra i prekosutra na Malom Brijunu u sastavu ovoljetne sezone kazališta Ulysses.

U ovoj satiričnoj drami dva bračna para (Dušanka Stojanović, Tihomir Stanić, Jelena ?okić i Svetozar Cvetković) inače tolerantni i civilizirani Europljani, pokušavaju riješiti konflikt koji je nastao zbog fizičkog obračuna njihovih 11-godišnjih sinova, koji su jedan drugome izbili zube prilikom tučnjave u parku. Stvari se pogoršavaju, ljuštura građanske pristojnosti puca, a probuđene agresivne strasti dovode gotovo do fizičkog obračuna.

Razotkrivajući poroznost stupova modernog društva, pokazujući kako nasilje u ljudskoj vrsti počiva već na razini obitelji, "Bog masakra" pokazuje da se u osnovi lijepo uređenih društava nalaze agresivnost, dvoličnost i totalna odsutnost ljudskosti.

Po ovoj drami poznate francuske spisateljice snimljen je 2011. i igrani film u režiji slavnog Romana Polanskog, dok je kao predstava odigrana u glavnim europskim i američkim teatrima, a na Broadwayu je jednu od uloga igrao i pokojni glumac James Gandolfini, najpoznatiji po liku Tonyja Soprana. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter