"Birdmanu" nagrada društva hollywoodskih glumaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Satira o bivšem glumcu u filmovima o superjunacima "Birdman" dobila je u nedjelju nagradu za najbolju glumačku postavu koju dodjeljuje Društvo filmskih glumaca te je tako osvojila još jedno priznanje nakon dva Zlatna globusa, deset nominacija za BAFTA-u i devet nominacija za Oscara.

Film o bivšem glumcu u filmovima o superjunacima kojega glumi Michael Keaton nagradu je dobio dan nakon što je redatelj filma, Meksikanac Alehandro Inarritu dobio i nagradu Društva producenata. Premda osvajanje nagrade Društva filmskih glumaca za najbolju glumačku postavu ne jamči uvijek i osvajanje Oscara na najbolji film, ta nagrada ipak pokazuje da su mu glumci, najbrojniji glasački blok za dodjelu Oscara, dali prednost pred drugim jakim suparnikom, filmom "Odrastanje" Richarda Linklatera. I četiri pojedinačne nagrade Društva filmskih glumaca otišle su ovogodišnjim dobitnicima Zlatnih globusa - Julianne Moore, Eddieju Redmayneu, Patriciji Arquette i J.K. Simmonsu, što im daje veliku prednost u utrci za Oscara 22. veljače. Moore je nagradu dobila za ulogu žene u početnom stadiju Alzheimerove bolesti u filmu "Still Alice", Redmayne je nagrađen za portret fizičara Stephena Hawkinga u filmu "Teorija svega", Arquette za sporednu ulogu majke u filmu "Odrastanje", koji prati istog dječaka 12 godina, a Simmons za ulogu učitelja glazbe u filmu "Ritam ludila".

Glumačka postava serije "Narančasta je nova crna" proglašena je najboljom u kategoriji komedije, a postava serije "Downton Abbey" proglašena je najboljom u kategoriji drame. Najboljim glumcima u dramskim serijama proglašeni su Kevin Spacey za ulogu beskrupuloznog političara Franka Underwooda u političkom trileru "Kuća od karata" i Viola Davis za ulogu Annalise Keating u seriji "How to Get Away With Murder". Najboljim glumcima u komičnoj seriji proglašeni su William H. Macy za ulogu u seriji "Shameless" i Uzo Aduba za ulogu u "Narančasta je nova crna". U kategoriji televizijskoga filma ili mini-serije nagrade su dobili Mark Ruffalo ("Normalno srce") i Frances McDormand ("Olive Kitteridge"). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter