"Bankar anarhist" otvara "Zlatni zub"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nedjelju s početkom u 20 sati u porečkom kazalištu započinje 8. festival smijeha i komedije "Zlatni zub."

Festival će otvoriti predstava Fernanda Pessoia "Bankar anarhist" Binocular Teatra u adaptaciji Sretena Mokrovića člana glumačkog ansambla ZKM-a. Redatelj je Borna Armanini, igra Sreten Mokrović, a na klarinetu svira Dunja Paprić.

Predstava "Bankar  Anarhist" je gorko satirična monodrama na temu kredita u švicarskim francima i kao takva predstavlja prvo scensko djelo u Hrvatskoj koje se bavi ovom temom. Praćena  glazbom akademske klarinetistice Dunje Paprić, ova crna komedija izuzetnom glumom Sretena Mokrovića tematizira priču o bankovnim službenicima, članovima uprave banaka, zidaru-krovopokrivaču i njegovoj supruzi, procjeniteljima, bankarima kapitalistima, ali i običnim anarhistima. Tekst je djelo portugalskog autora iz 1920-ih koji priča priču o jednom čovjeku koji je uspio porobiti novac i na taj način postati slobodan. Usporedno s ovim bavi se i temom kredita u švicarskim francima te portretira kako je taj fenomen zahvatio mnoge Hrvate.

U nastavku festivala, u četvrtak, 3. ožujka, na repertoaru je "Ljubav na prvi pogled" Fadila Hadžića Teatra Lectirum. Slijedi, u petak, 6. ožujka, predstava Marca Camelottija "Boeing-Boeing" KUD-a Dajla. U subotu, 7. ožujka, publika će se moći nasmijati uz "Sladoled" Mire Gavrana Teatra Gavran, a festival će u nedjelju, 8. ožujka, zaključiti "Ritina škola" Willya Russella zagrebačkog kazališta Planet art.

Za festivalske nagrade konkuriraju sve predstave osim predstave "Boeing-Boeing" u izvedbi amatera KUD-a Dajla. Uspjeh predstave ocjenjuje se jačinom i trajanjem pljeska publike, a mjeri se digitalnim pljeskometrom.

Sve predstave započinju u 20 sati. Ulaznice koštaju 50 kuna, a paket ulaznica 200 kuna. (M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter