"Bajka o potonulim zvonima" predstavljena Pazinu


"Bajka o potonulim zvonima" predstavljena Pazinu Mjesec hrvatske knjige u Pazinu započeo je predstavljanjem slikovnice "Bajka o potonulim zvonima - La fiaba delle campane sommerse" za koju je tekst napisao Daniel Načinović, a ilustrirala ju je pazinka Irina Kivela Ukotić.

Slikovnica se kroz 12 prizora stihom i slikom bavi zvonima koje su vojnici skinuli sa zvonika da bi od njih napravili topovske kugle, ali na putu ih sustiže oluja pa zvona završavaju na dnu mora. Međutim tu im nije kraj, već kako bajci i priliči zvona se zaslugom morskih bića, na radost mladenca i žitelja vraćaju na svoje mjesto.

Načinovića je na bajku potakla zbirka zvona s istarskih crkava izložena u Muzeju Grada Pazina. Ta su zvona talijanski vojnici skinuli u vrijeme Drugog svjetskog rata da bi ih pretopili u topničke čahure, ali ih nisu uspjeli odvesti pa su ostala u Istri, a već su desetljećima izložena u Kaštelu. Povremene priče o njihovom stvarnom povratku nisu se ostvarile, ali su završile u ovoj lijepoj romantičnoj bajci koja će zacijelo naći svoje čitatelje.

O knjizi su na njenom predstavljaju u Kaštelu govorili autor Daniel Načinović, koji je pročitao dijelove teksta, zatim ilustratorica Irina Kivela Ukotić, urednica knjige Iva Ciceran, književna kritičarka Vanesa Begić, grafički urednik David Ivić i Denis Visintin, ravnatelj Muzeja Grada Pazina, koji je uz Gradsku knjižnicu Pazin su nakladnik ovog vrijednog i već zapaženog izdanja.

Tekst, zapravo stihovi su otisnuti na hrvatskom i talijanskom jeziku, tako da u njihovoj ljepoti mogu uživati govornici hrvatskog i talijanskog jezika.

Predstavljanje "Bajke o potonulim zvonima - La fiaba delle campane sommerse" drugi je čin imalo u "LG galeriji" Društva Likovnih stvaratelja Pazin čiji je Kivela Ukotić član. Ondje su izložene originalne ilustracije slikovnice koje je autorica nacrtala laviranim tušem u boji. Budući da su joj ovo prve objavljene ilustracije razumljivo je njeno veliko uzbuđenje, ali i istinsko veselje na iznimno maštovitom i vrlo uspješno odrađenom poslu. (M. RIMANIĆ; snimio M. CEROVAC) 


Podijeli: Facebook Twiter