Zmajlović: Za energetsku obnovu kuća 600 mil. kuna

(Arhiva GI / N.LAZAREVIC)
(Arhiva GI / N.LAZAREVIC)

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je u utorak u Osijeku da je Vlada u protekle tri godine, u projekte zaštite okoliša uložila više od 20 milijuna kuna, a ove godine sa 600 milijuna kuna pokreću se projekti sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada.

Nakon sastanka s osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem Zmajlović je kazao da se sa 600 milijuna kuna generiraju investicije, vrijedne više od 1,5 milijardi kuna, čime se utječe na zaštitu i očuvanje okoliša, poboljšanje kvalitete stanovanja, kroz povećanje enegetske učinovitosti i ostvaruju se uštede za građane u potrošnji energije.

Naglasio je kako se tim projektima pridonosi gospodarskom rastu, jer će se aktivirati lokalne i regionalne građevinske tvrtke koje će ugrađivati dominantno domaće proizvode, i na taj način pridonijeti očuvanju i stvaranju novih radnih mjesta

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Miler izvijestio je kako je u tijeku projekt obnove višestambenih zgrada te da se upravitelji zgrada trebaju javiti u Fond, jer su sredstva osigurana. Krajem ožujka krenut će natječaj za obnovu obiteljskih kuća i pripremljen je novac za obnovu više od 10 tisuća kuća, dodao je.

Osječki gradonačelnik Vrkić izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Vladom, kazavši kako se na razini grada pripremaju projekti vrijedni 20-tak milijuna kuna, koji će podići kvalitetu života, u smislu energetskih ušteda.

Na novinarski upit da komentira prosvjede zbog projekta istraživanja i eksploatacije nafte na Jadranu Zmajlović je rekao kako se mora poduzeti sve da zaštitimo Jadran, i da se, bez obzira o kakvim se investicijama radilo, moraju poštivati najstrožiji standardi zaštite okoliša, pa tako i Jadrana.

Najavio je da će njegovo Ministarstvo glede istraživanja i eksploatacije nafte voditi računa da se svi procesi kontroliraju, i da se poštuju svi najviši standardi.

Dodao je da u Europskoj uniji postoje vrlo strogi propisi koji se moraju poštovati kao i u Hrvatskoj vezano uz sigurnost rada na takvim postrojenjima. U fazi istraživanja treba voditi računa o poštivanju svih standarda, a ako dođe do eksploatacije, tada postoje najstroža moguća pravila, pod kojima se to može odvijati, napomenuo je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter