Zmajlović: Lokalna samouprava se mora prilagoditi

Mihael Zmajlović (J. PREKALJ)
Mihael Zmajlović (J. PREKALJ)

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović poručio je danas, komentirajući najavu ministra financija Borisa Lalovca će zbog poreznog rasterećenja građana lokalnoj samoupravi ostati manje novca, da svi moraju prilagoditi svoje općinske, gradske i županijske proračune okolnostima u kojima se Hrvatska nalazi.

Vladin je cilj omogućiti građanima veće plaće, što bi trebalo pokrenuti potrošnju i rast BDP-a, a lokalna samouprava, na koju će se ta mjera reflektirati, morat će se prilagoditi. S druge strane, postoji Fond za izravnanja koji će to smanjenje kompenzirati, istaknuo je Zmajlović na samoborskom odlagalištu otpada Trebež, nakon što je gradonačeniku Samobora Kreši Beljku predao odluku o financiranju sanacije tog odlagališta. Beljak je pozdravio najavu ministra Lalovca o poboljšanju standarda građana, ali smatra da se ukupno ništa neće pomaknuti na bolje jer će općine, gradovi i županije izgubiti znatan dio sredstava.

"U Samoboru nećemo mijenjati ništa, mi smo jedan od rijetkih gradova koji nema prireza i nećemo ga uvoditi. Ako dođe do rupe u proračunu, to ćemo nadoknaditi smanjenjem plaća dužnosnika i zaposlenika u gradskoj upravi", rekao je Beljak. Također je ustvrdio da se time provodi daljnja centralizacija Hrvatske, što ne vodi dobrome jer postoji korelacija između razvijenosti određenog društva i stupnja njegove decentralizacije.

"Najdecentraliziranija zemlja u Europi je Švicarska, druga po redu je Danska, a ne moram govoriti kakav je njihov standard. S druge strane, najcentraliziranija europska zemlja, osim Hrvatske, je Grčka", istaknuo je Beljak. Upozorio je da ukupni prihodi na području grada Samobora iznose više od dvije milijarde kuna godišnje, od čega Samoboru ostane nešto manje od 200 milijuna kuna, odnosno osam do devet posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter