Željeznički sindikati napustili sastanak s ministrom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici pet željezničkih sindikata nakon što su na današnjem sastanku saslušali ministra prometa Sinišu Hajdaša Dončića, koji im je ukazao na potrebu modernizacije i restrukturiranja HŽ-a i predali mu svoje zahtjeve, odbili su razgovarati s predstavnicima svoje uprave i napustili sastanak.

Ministar Hajdaš Dončić sindikalcima je poručio da željeznicu promatra kao tri zasebne tvrtke u kojima se odvijaju planovi restrukturiranja, u što su ušle u studenom prošle godine, kad je prestajao postojati HŽ Holding, priopćeno je iz Ministarstva.

- HŽ Infrastruktura je u restrukturiranju otišla najdalje i do sada smo uspjeli u nastojanjima da modernizaciju i obnovu željezničke infrastrukture na koridorima Vc i X, koji su europski baltički i mediteranski koridori sufinanciramo iz EU-fondova, rekao je ministar.

Dodao je da će od 2016. do 2019. biti uložene dvije milijarde eura u željezničke pravce od Rijeke do mađarske granice te od slovenske do granice sa Srbijom. Na tom pravcu već krajem godine počinju radovi na dionici Dugo Selo – Križevci vrijedni 210 milijuna eura, dodao je.

Što se tiče HŽ Putničkog prijevoza, Hajdaš Dončić je rekao da se rješavaju problemi s poslovnim bankama koje bi pratile investiranje u nove vlakove. "Istodobno pripremamo subvencioniranje putničkog prijevoza tako da se u to uključi i lokalna i regionalna zajednica. To je važno jer i na taj način HŽ Putnički promet modernizacijom i povećanjem prometa pripremamo za liberalizaciju tržišta u koju će ta tvrtka ući 2017.", rekao je ministar.

Za HŽ Cargo kazao je da se u njega nije ulagalo te da se priprema dokapitalizacija do koje može proći od tri do četiri mjeseca. "Za dokapitalizaciju konkuriraju ukupno četiri tvrtke. Interes postoji i brinemo da HŽ Cargo ima budućnost i da može opstati nakon dodatne liberalizacije tržišta od 1. srpnja, kada će se dodatno otvoriti tržište prijevoza robe u željezničkom prijevozu, budući da se priznaju dozvole željezničkih prijevoznika izdane u EU-u", rekao je.

Ministar je obećao sindikatima da plaće zaposlenika neće doći u pitanje.

- Možda ona u HŽ Cargu kasni koji dan, ali i HŽ Putnički i HŽ Infrastruktura redovno dobivaju plaće. Željeznice imaju veliku priliku pokrenuti zamašnjak modernizacije i građevinskog i gospodarskog rasta. U njih će to 2020. godine biti uložene tri milijarde eura. Apeliram da tu priliku ne propustimo i pokušamo nadoknaditi ono što je godinama zanemareno. Vaše je legitimno pravo štrajkati, naglasio je ministar Hajdaš Dončić.

S njim su razgovarali Zoran Maršić iz Sindikata željezničara, Nenad Mrgan iz Sindikata strojovođa, Ante Iličić iz Sindikata prometnika vlakova, Slavko Proleta iz Sindikata infrastrukture HŽ-a, Marijan Jelenski iz Sindikata HŽ-a te Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Potom je Maršić ministru predao zahtjeve sindikata, na što je ministar ponovio da se o konkretnim zahtjevima koji se tiču socijalnog dijaloga isključivo s predstavnicima uprava on kao ministar ne može razgovarati.

Nakon toga su sindikalisti odbili nastaviti razgovor s predsjednicima uprava triju željezničkih poduzeća Darkom Peričićem, Draženom Ratkovićem i Ivanom Leškovićem, digli se i napustili Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, priopćilo je Ministarstvo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter