Zbog skuplje struje, siromašni će moći tužiti državu

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Najkasnije do 8. svibnja, odnosno šest mjeseci od stupanja na snagu novog Zakona o energiji u studenom prošle godine, Vlada mora donijeti uredbu kojom će se i u Hrvatskoj, sukladno EU- direktivama, definirati "energetsko siromaštvo", ali i mjere pomoći kojima bi se to siromaštvo ublažilo. Uđemo li u EU bez definiranog energetskog siromaštva i mjera pomoći, državu će se moći i tužiti zbog nepoštivanja zadanih nam europskih direktiva!

Prema uvriježenoj europskoj definiciji, energetski siromašno kućanstvo je ono koje za osnovne, adekvatne energetske potrebe, dakle električnu energiju i grijanje, mora izdvojiti više od deset posto svojih primanja. U Europi je energetski siromašan već svaki sedmi stanovnik, pri čemu je najgore u Bugarskoj, u kojoj si čak 65 posto bugarskih kućanstava ne može priuštiti adekvatnu količinu grijanja zimi, jednako tako 25 posto Poljaka, deset posto Talijana, 15 posto Mađara. Mnoge države u Europi imaju fond za energetski siromašne, bez obzira na to primaju li socijalnu pomoć ili ne. Naše će se mjere, po svemu sudeći, odnositi samo na primatelje socijalne pomoći, ne i na ostale energetski siromašne, poput umirovljeničkih kućanstava, samačkih umirovljeničkih, nezaposlenih i tako redom.

Kako je za sada poznato, Energetski institut "Hrvoje Požar" radi na formulama za izračunavanje energetskog minimuma potrebnog kućanstvu, ovisno o podneblju u kojem se nalazi, vrsti i količini grijanja, o kvadraturi prostora, broju ukućana i tako redom. Kad ti energetski minimumi budu definirani, Vlada treba donijeti uredbu o tome što je energetski siromašno kućanstvo - primjerice, ukoliko više od deset ili 15 posto svojih primanja troši na podmirenje energetskog minimuma. Vlada uredbom odrediti treba i kako će se tim kućanstvima pomagati. (Bojana MRVOŠ PAVIĆ/NL)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter