Zbog sezonskog posla izgubila pravo na poticaje

(Ilustracija/Vedran Karuza/Novi list)
(Ilustracija/Vedran Karuza/Novi list)

Kada je u svibnju ove godine donesen Zakon o poticanju zapošljavanja, mnogi su se, uključujući i mladu diplomiranu profesoricu iz Pule (podaci poznati redakciji) ponadali da će zahvaljujući mjerama ministra Miranda Mrsića uspjeti pronaći posao u struci pa makar za to ne dobivali plaću, već samo naknadu države za volontiranje u iznosu od 1.600 kuna.

- Diplomirala sam prošle godine i nemam ni jednog radnog dana staža u struci te sam mislila da ću sada, kad školska godina započne, moći u školi volontirati, odnosno koristiti mjeru za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa kako bih nakon godine dana staža dobila priliku i za polaganjem stručnog ispita i na taj način ušla u sustav i lakše kasnije došla do posla, opisuje svoj slučaj ova profesorica.

Na Zavodu za zapošljavanje bila je prijavljena odmah nakon što je završila studij, a kad je došlo ljeto, odlučila je nekoliko mjeseci raditi kao sobarica, da nešto zaradi dok ne započne škola. Nakon povratka na Zavod tražila je mogućnost korištenja poticaja za zapošljavanje, na koje ima pravo ako je na burzi prijavljena više od 90 dana i ako nema staža u struci. No, odgovor koji je dobila prenerazio ju je!

- Odbijena sam! U Zavodu su mi kazali da me poslodavac može zaposliti samo ako on bude snosio troškove plaćanja doprinosa jer da ih država u mojem slučaju više ne može refundirati i to zato što mi je uplaćen mirovinski staž kad sam radila kao sobarica! Jasno je da me niti jedna škola neće primiti na svoj trošak jer nemaju novaca. Dakle, ne mogu više čak niti volontirati! Apsurdno je da zato što imam par mjeseci staža kao sobarica više ne mogu koristiti poticaje za stručno osposobljavanje kao profesorica, napominje naša sugovornica, revoltirana ovim ishodom događaja, ističući da država time potiče rad na crno.

- Da sam znala, nikada se ne bih zaposlila u sezoni preko ugovora i sada bih imala šansu raditi u školi, dodaje profesorica koja je izgubila nadu da će uskoro raditi budući da već godinu dana bezuspješno traži posao u školi. Upozorava da je mnogo mladih bez posla krenulo raditi u ljetnim mjesecima pa je pitanje koliko ih je, kao i ona, izgubilo mogućnost korištenja poticaja za zapošljavanje.

Da je potrebno mijenjati Zakon o poticanju zapošljavanja zbog raznih nedorečenosti, priznali su i u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava gdje upravo najavljuju brojne novosti koje će stupiti na snagu početkom 2013. Međutim, našoj profesorici iz Pule ni izmjene zakona neće pomoći. (Maša JERIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter