Zbog dvije kune neke obitelji ostaju bez 1.100 kuna

(Marko Todorov / CROPIX)
(Marko Todorov / CROPIX)

U analizi pod nazivom "Potpore za kućanstva s djecom" Ivica Urban s Instituta za javne financije analizira doplatak za djecu, dio zajamčene minimalne naknade koji se odnosi na djecu i osobni odbitak za djecu. Izračunavajući te funkcije i crtajući grafove za hipotetička kućanstva, prikazane su zanimljive međuovisnosti, obrasci i nepravilnosti kod pojedinih potpora.

Autor je analizirao kako na proračune kućanstava s djecom djeluju tri instrumenta porezne i socijalne politike: doplatka za djecu, zajamčene minimalne naknade i osobnog odbitka za djecu. Istaknuto je da glavni problem ovog skupa potpora za djecu leži u "stupnjevitom" dizajnu doplatka za djecu, kod kojeg se javljaju velike promjene iznosa naknade uslijed samo male promjene dohotka.

Najzorniji primjer pružaju dva kućanstva s dvoje odraslih i troje djece. Neto dohodak prvog kućanstva je 8.314 kuna, a drugog 8.316 kuna. Doplatak za djecu prvog kućanstva iznosit će 1.100 kuna, a drugog kućanstva nula kuna. Takve nagle promjene iznosa potpore donekle su prisutne i kod odbitka za djecu. Kućanstva s djecom, pri svim razinama dohotka, primaju određeni iznos potpora za djecu a ti iznosi značajno variraju, ovisno o razini neto dohotka.

Za kućanstvo s dvoje djece ukupna potpora se kreće od 300 kuna (ako je neto dohodak kućanstva 6.652 kune), pa sve do 1.200 kuna (ako je neto dohodak kućanstva 0 kuna ili je veći od 20 tisuća kuna). Za kućanstvo s troje djece ukupna potpora za djecu se kreće od 526 kuna (ako je neto dohodak kućanstva jednak 8.316 kuna), pa sve do 2.000 kuna i više (ako je neto dohodak kućanstva jednak 0 kuna ili je veći od 22.500 kuna). (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter