Za restrukturiranje Sunčanog Hvara 97,9 % vjerovnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Plan financijskog restrukturiranja Sunčanog Hvara prihvatilo je u ponedjeljak u postupku predstečajne nagodbe na ročistu održanom u Financijskoj agenciji (Fina) 97,93 posto vjerovnika, a nakon što se odluke iz tog plana potvrde i na izvanrednoj skupštini dioničara 14. siječnja, iduće godine financijsko restrukturiranje Sunčanog Hvara bit će uspješno završeno, izvijestili su iz Sunčanog Hvara.

Financijska konsolidacija ključna je i završna faza cjelovitog restrukturiranja Sunčanog Hvara, za što je preduvjet bio dogovor između dva glavna dioničara, postignut tijekom prošlog tjedna, a potom i 19. prosinca potpisan Memorandum o razumijevanju Orco Property Group i RH, kojim su dogovorili ukidanje arbitražnog procesa, te daljnjih upravljačkih aranžmana između Sunčanog Hvara i Orco-a. Iz Sunčanog Hvara ističu da su tijekom predstečajnog postupka njezina Uprava u suradnji s dioničarima (Orco Property Group, Prime Tourist Resorts, DUUDI, CERP) te predstavnicima Ministarstva turizma i Porezne Uprave Ministarstva financija identificirali sva otvorena pitanja i prijedloge rješenja u postupku predstečaja, kao i da je krajem listopada ove godine predstavljen novi plan financijskog restrukturiranja.

Temeljne su odrednice tog novog plana, koji je prihvaćen i na današnjem ročištu u Fini, dokapitalizacija dioničara po modelu pro rata te smanjenje temeljnog kapitala na nominalnu cijenu dionica od 20 kuna za dionicu s postojećih 40 kuna po dionici kako bi mogli pokriti prenesene gubitke.

Dug smanjen za 272,4 milijuna kuna

Ukupan dug Sunčanog Hvara uz takav plan financijskog restrukturiranja smanjen je za 272,4 milijun kuna, od čega otpis duga predstavlja oko 50,84 milijuna kuna, pri čemu se 7,9 milijuna kuna odnosi na otpis glavnice, što predstavlja otpis od svega 1,4 posto ukupnog duga te najvažnije hvarske hotelske tvrtke, navodi se u priopćenju. To je na ročištu posebno istaknula i predsjednica Uprave Sunčanog Hvara Gordana Tomičić, dodajući da se ostatak smanjenja od 221,5 milijuna kuna odnosi na predloženu zamjenu duga za kapital Društva, što znači i da je ukupan dug od 574,1 milijuna kuna smanjen za 47,46 posto.

Novi ukupan dug tako iznosi 301,6 milijuna kuna, a što je razina duga koju Sunčani Hvar može uredno podmirivati iz redovnog poslovanja, kazala je Tomičić. Od kraja 2010., kada je pokrenuto operativno i organizacijsko restrukturiranje tvrtke s ciljem rezanja troškova i optimiziranja svih poslovnih procesa, pa do danas, Sunčani Hvar je zabilježilo rast prihoda iz osnovne djelatnosti za 33 posto i rast prosječne cijene noćenja za gotovo 25 posto, dok je operativna dobit u ovoj godini čak 11 puta veća od one iz 2010. Iz Sunčanog Hvara navode i da je u prvih jedanaest mjeseci ove godine ostvaren rast prihoda iz osnovne djelatnosti za 6,9 posto te rast operativne dobiti za čak 17,2 posto.

Tomičić: Sunčani Hvar ima znanja i sposobnosti za dalji razvoj

Nakon završetka ročišta Tomičić je istaknula da je današnje glasovanje vjerovnika za plan potvrdilo ono što i u toj tvrtki govore da Sunčani Hvar ima znanja i sposobnosti za svoj, ali i daljnji razvoj Hvara kao jedne od najtraženijih turističkih destinacija te da novi financijski plan omogućuje očuvanje tog hotelskog poduzeća i stotine radnih mjesta. U izjavi za Hinu nakon ročišta Tomičić je naglasila i da je uspješan završetak predstečajne nagodbe rezultat višegodišnjeg rada čitavog tima Sunčanog Hvara, te zadovoljstvo što su većinski vlasnici Sunčanog Hvara (Orco Property Group sa 26,4 posto udjela, Prime Tourist Resorts s 24,9 posto i država s ukupno 32,3 posto) našli sporazumno rješenje otvorenih pitanja, na što se čekalo deset godina (od 2005. otkako je s Orcom potpisan ugovor kojim je ta kompanija postala suvlasnik Sunčanog Hvara) i što je znatno opterećivalo funkcioniranje te tvrtke. Uspješno zaključivanje predstečajne nagodbe označila je i ključnim za daljnji razvoj kompanije jer to znači nastavak stabilnog i održivog poslovanja, podmirenje svih preuzetih obveza, a otvara se i mogućnost daljeg investiranja što je neophodno za dalji rast i razvoj. Naglasila je i da je kompanija ove godine, unatoč predstečajnom postupku, uspjela ostvariti dobru sezonu, najbolju do sada, a bukingom su zadovoljni i u posezonskom te ovom blagdanskom razdoblju jer im je hotel Amfora u potpunosti rezerviran za božićne i novogodišnje blagdane. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter