Za obnovu kulturne baštine 380 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije raspisalo je javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za natječaj "Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine", putem kojeg će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj korisnicima dodijeliti 380 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Ministar regionalnog razvoja Tomislav Tolušić tom je prigodom izjavio kako je "ovo izvrsna prilika da se iskoriste dosad najveća sredstva iz EU fondova za očuvanje kulturne baštine, a sve kako bi se obnovila kulturna baština, povećao broj zaposlenih i dodatno obogatila turistička ponuda". Ministar je poručio da će se na taj način doprinijet i društveno gospodarskom razvoju pojedine regije kao i cijele domovine, čineći je prepoznatljivim turističkim odredištem. U priopćenju je ministar nadalje poručio:" Krećemo punom parom naprijed, a ovo je tek početak".

Sredstva u ukupnoj vrijednosti od 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj namijenjena su pružanju potpora obnovi i revitalizaciji kulturne baštine kroz Integrirane razvojne programe temeljene na obnovi kulturne baštine koja podrazumijevaju ulaganje u kulturna dobra. Sve to biti će popraćeno s komplementarnim razvojem dodatnih, primarno turističkih sadržaja ili usluga s ciljem doprinosa održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Poziv natječaja podijeljen je u dvije grupe aktivnosti, u okviru kojih će se pojedinačnim Integriranim programima dodjeljivati potpore odnosno bespovratna sredstva. Naime, sredstva će se dodjeljivati temeljem Programa dodjele potpora za održivu obnovu kulturne baštine za investicijske potpore u kulturu i očuvanje baštine, potpore za ulaganje u lokalne infrastrukture te regionalne potpore za ulaganje. Dodatno, u sklopu Integriranog programa bit će moguće dodjeljivati potpore male vrijednosti (de minimis potpore) u iznosu do 200 tisuća eura po korisniku u razdoblju od tri fiskalne godine.

Prihvatljivi prijavitelji u sklopu ovog natječaja su tijela javne vlasti te pravne osobe kao vlasnici kulturnih dobara. Također, poziv potiče formiranje partnerstva prihvatljivih javnih i privatnih dionika kao jednog od osnovnih preduvjeta za optimizaciju opisanih ulaganja u svrhu lokalnog razvoja. U resornom ministarstvu poručuju kako je poziv trajno otvoren do iskorištenja raspoloživih sredstava, s krajnjim rokom dostave projektnih prijedloga do 31. prosinca 2018. godine za prvu grupu aktivnosti i potom do 30. lipnja 2020. godine za drugu grupu. Detaljni uvjeti pod kojima se dodjeljuju potpore u okviru ovog poziva, mogu se vidjeti na poveznici http://www.strukturnifondovi.hr/natjecaji/1155. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter