Vlada: Usvojen Nacionalni plan razvoja bolnica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nacionalnim planom razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2014. - 2016., koji je Vlada usvojila na sjednici u srijedu, želi se povećati dostupnost i kvaliteta bolničke zdravstvene zaštite te racionalizirati troškove poslovanja bolničkih ustanova.

Cilj je Nacionalnog plana povećati dostupnost bolničke zdravstvene zaštite, unaprijediti kvalitetu, učinkovitost i pružanje bolničkih usluga te povećati djelotvornost i racionalizirati troškove poslovanja bolničkih ustanova, rekao je ministar zdravlja Siniša Varga. Nositelj Nacionalnog plana je Ministarstvo zdravlja, a Varga ističe kako se plan temelji na načelima supsidijarnosti i funkcionalne integracije. Nacionalnim planom definira se i uspostava Nacionalnog registra pružatelja zdravstvene zaštite i u njemu će, uz osnovne podatke o zdravstvenim ustanovama, biti definiran maksimalni broj akutnih postelja, postelja i stolaca u dnevnim bolnicama, postelja u produljenoj i dugotrajnoj zdravstvenoj zaštiti te postelja za kronično liječanje i palijativnu skrb.

Prema Nacionalnom planu, želi se smanjiti stopa akutnog bolničkog liječenja za 10 posto, prosječnu stopu popunjenosti kreveta dovesti na 80 do 85 posto (ovisno o djelatnosti), smanjiti duljinu bolničkog liječenja za 10 do 40 posto (ovisno o djelatnosti i ustanovi), povećati broja ambulantnih usluga za minimalno 10 posto te povećati broj slučajeva dnevne bolnice i dnevne kirurgije za minimalno 10 posto. Nacionalni plan se temelji na četiri regije zdravstvenog planiranja - Središnja i sjeverna regija, Istočna regija, Južna te Zapadna regija. U svakoj od njih bit će jedan klinički bolnički centar kao krovna bolnička institucija u regiji s kojom su povezane manje bolnice. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter