Više od polovice za tjednu ili dvotjednu isplatu plaće

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od polovice ispitanika podržalo bi ideju o tjednoj ili dvotjednoj isplati plaće zbog bolje kontrole troškova i raspodjele sredstava, dok ostali ne žele dijeliti plaću jer je smatraju premalenom i sami žele raspodijeliti primanja, pokazalo je istraživanje portala MojPosao provedeno na oko 2900 ispitanika.

Iako je u EU ustrojen stabilan sustav isplate plaća na mjesečnoj razini, ideju o isplati mjesečne plaće u tjednim ili dvotjednim obrocima podržalo je 54 posto ispitanika, priopćio je MojPosao.

Od njih gotovo trećina priželjkuje isplatu plaće na tjednoj razini, što ocjenjuje "psihološki dobrim", te da takav način smanjuje mogućnost neplaćanja ili gomilanja duga poslodavca. Snažan argument im je i lakša raspodjela primanja, pa jedan ispitanik smatra da bi se "lakše rasporedio novac, a i puno manje ljudi bi bilo gladno kada bi plaćanja bila tjedno".

Drugi dodaju da u slučaju kašnjenja, odnosno tjedne neisplate plaće, mogu pravodobnije reagirati, a ne čekati i strepiti hoće li im biti isplaćena posljednja plaća. U jednom se komentaru kaže da je ta opcija realnija od mjesečne isplate jer "kod novog zaposlenja osoba mora čekati mjesec i pol kako bi dobila prvu plaću". Isplata plaće dvotjedno primamljiva je za 25 posto ispitanika, jer smatraju da bi isplatom plaće npr. početkom i sredinom mjeseca uspjeli uštedjeti više novca.

Isplatu mjesečne plaće jednokratno preferira 46 posto ispitanika, jer režije nije moguće plaćati u obrocima, drugi imaju premalu plaću da bi se dijelila, a treći smatraju da svatko primanja najbolje raspoređuje sam. "To je možda dobro za ljude koji imaju plaću iznad 6.000 kuna, a što će jadne trgovačke radnice kada im se tjedno isplati po 500 ili 600 kuna. Nemaju ni za režije, osim ako će ih plaćati po tjednima, jedan tjedan struju, drugi vodu i komunalije, treći telefoniju, četvrti 'obavit spizu'", slikovito objašnjava jedan ispitanik.

"Svejedno je kako primam plaću. Banka i tekući račun u banci su tu da kompenziraju skokove u primanju. Na kraju je jedino bitno da plaća dolazi redovno, a jednom mjesečno je sasvim u redu", rekao je jedan ispitanik. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter