Vijeće HURS-a: Financijski uvjetovani otkaz - Vladi!

David Jakov Babić i Ozren Matijašević na presici u Istarskim Toplicama (G. ČALIĆ ŠVERKO)
David Jakov Babić i Ozren Matijašević na presici u Istarskim Toplicama (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević na konferenciji za novinare u Istarskim toplicama, gdje je održana i sjednica Vijeća HURS-a, oštro je osudio prijedlog Ministarstva rada da se u sustav radnih odnosa uvede institut financijsko uvjetovanog otkaza radnicima jer bi tim činom bila širom otvorena vrata konačnom obračunu kapitala nad najosnovnijim ljudskim i radničkim pravima u Hrvatskoj. Ocjena je HURS-a da bi najavljeni financijsko uvjetovani otkaz predstavljao do sada najveći korak unatrag hrvatskog društva.

- Pozivamo Vladu, a posebno njenog nalogodavca, a to je Hrvatski Sabor, da Vladi uruče financijsko uvjetovani otkaz. Taj poziv temeljimo na činjenici da su za vrijeme mandata Kukuriku koalicije sva tromjesečja bila s padom BDP-a, da se očekuje nastavak negativnog trenda te su, s obzirom na to da je proračun neodrživ i da deficit raste nikad zabilježenim visinama, sazreli svi razlozi da se Vladi dodijeli otkaz ugovora o radu. Tek ako se to dogodi, možemo raspravljati o mogućnostima disciplinskih mjera prema radnicima. Ne dolazi u obzir i zadnja crta obrane ljudskih i radničkih prava u Hrvatskoj je nedopuštanje uvođenja mogućnosti poslodavcima da se radnicima koji ne prihvate smanjenje plaće može udijeliti otkaz, istaknuo je Matijašević.

HURS također, naglasio je Matijašević, inzistira na tome da se, s obzirom na to da to nije pravna praksa u zemljama EU-a, ukine mogućnost da se materijalna prava radnika reguliraju jednostranim aktima poslodavca kao što je to u Hrvatskoj s pravilnicima o radu. Traži se stoga ukidanje pravilnika o radu i propisivanje obaveznog dijela ugovora o radu u dijelu utvrđivanja načina i visine plaće.

- Ukoliko Vlada ne uvaži ove zahtjeve već, računajući na glasačku mašineriju u Saboru, ide s procedurom dalje, onda ćemo na to odgovoriti onim što imamo na raspolaganju, najavio je Matijašević. - Prikupit ćemo potpise za raspisivanje referenduma, a onda nas nikakav Ustavni sud i politika neće onemogućiti u njegovom raspisivanju, istaknuo je Matijašević.

Na sjednici Vijeća HURS-a održanoj u Istarskim Toplicama, rad Vlade Zorana Milanovića okvalificiran je kao nekvalitetan, društveno neodgovoran i lišen razvojne komponente te je javno izraženo nepovjerenje Vladi kroz usvajanje Rezolucije o političkoj odgovornosti javne vlasti Republike Hrvatske. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter