Velika opasnost od širenja ptičje gripe u Hrvatskoj

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je upozorenje o pojavi visoko patogene ptičje gripe na području EU-a, u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Irskoj, Nizozemskoj i Italiji, pri čemu je u tri države utvrđen podtip H5N8 te velika opasnost od mogućeg unošenja uzročnika bolesti i na područje Hrvatske. Riječ je o vrlo zaraznoj virusnoj bolesti peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence.

Za sada se niti jedan podtip virusa ptičje gripe, a bilo ih je nekoliko, nije prenosio sa čovjeka na čovjeka, već su ljudi obolijevali isključivo nakon kontakta sa zaraženom životinjom. To se, međutim, s vremenom može promijeniti, budući da virusi postaju sve jači i otporniji.

Podtip H5N1 je u razdoblju od travnja 2009. do kolovoza 2010. godine u svijetu odnio čak 18.500 ljudskih života, dok je uginulo ili ubijeno oko 120 milijuna ptica. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je posebno opasan, opasniji od drugih dosadašnjih virusa ptičje gripe, njezin podtip H7N9, jedan od najsmrtonosnijih u novijoj povijesti.

Prvi je put ovaj virus identificiran prošle godine u Šangaju, i od njega je umrlo stotinjak osoba. Procjenjuje se da je smrtnost ovog virusa za ljude oko 30 posto, no još se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka.

Svaku pravnu ili fizičku osobu koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja, iz Ministarstva podsjećaju na obavezu prijavljivanja svake sumnje na bolest veterinaru.

Virus ptičje gripe H5N8 u Europu je stigao početkom studenog ove godine, nakon što je već ranije zabilježen u Japanu i Kini te u Južnoj Koreji. Do sada, koliko je poznato, nije prešao na čovjeka.

Perad i jaja su sigurni za prehranu.


Podijeli: Facebook Twiter