Veće trošarine na gorivo i namet na telekomunikacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je uspjela dogovoriti dodatne mjere za smanjenje proračunskog deficita te će odluku o njima donijeti na današnjoj sjednici. Unatoč otporima, ponovo će se uvesti namet na telekomunikacijske usluge, odnosno koncesijska naknada koju operateri ne bi smjeli prebaciti na krajnje korisnike.

Na taj način Vlada nastoji izbjeći uvođenje nameta koji bi predstavljao direktno oporezivanje potrošnje. To će biti treći put u posljednjih pet godina da se nametom telekomunikacijskim operaterima pokušavaju povećati prihodi državnog proračuna.

Kao što se i najavljivalo, jedna od mjera za smanjenje proračunskog deficita je i rast trošarina na gorivo koje se povećavaju 20 lipa.

Deficit državnog proračuna trebao bi se smanjiti za dodatne 1,3 milijarde kuna. To bi se trebalo ostvariti novim prihodima od 700 milijuna kuna i stoga se Vlada ponovo odlučila na uvođenje nameta na telekomunikacijske usluge, ali i povećanje trošarina. S druge strane, rezat će se i rashodi za oko 600 milijuna kuna, i to smanjenjem subvencija u poljoprivredi i gospodarstvu, ali i investicija u cestogradnji. Ministarstvu obrta i poduzetništva rezat će se 40-ak milijuna kuna na subvencijama, bez stotinjak milijuna kuna trebalo bi ostati Ministarstvo gospodarstva, a poljoprivreda će biti kraća za 150 milijuna kuna.

S obzirom na to da sada neće biti rebalansa proračuna, već se on uslijediti u lipnju ili srpnju, Vlada će donijeti odluku od mjerama privremene obustave izvršavanja državnog proračuna. Riječ je o tehničkom potezu kojim se pokriva rezanje subvencija s obzirom na to da sada nema rebalansa proračuna.

Hoće li dodatne mjere koje će Vlada predstaviti biti dovoljne za snažnije smanjenje deficita, znat će se koncem travnja kada će se EK očitovati o hrvatskim prijedlozima, odnosno u lipnju nakon što Vijeće ministara financija EU-a iznese konačan stav. Prvi "paket" mjera za smanjenje deficita Vlada je već uputila Komisiji, no zatraženi su dodatni potezi, odnosno jače rezanje proračunskog deficita. Naime, pitanje je koće li Komisija prihvatiti jednu od ranije najavljenih mjera prebacivanja prihoda od beneficiranog radnog staža u prvi stup, što je u osnovi jednokratna mjera.

Unatoč traženju oštrijih poteza iz Vlade je u nekoliko navrata poručivano da se plaće i mirovine neće dirati. (G. GALIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter