Varga prozvao uvozne lobije zbog stanja u Imunološkom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je Imunološki zavod (IMZ) ostao bez dozvola za proizvodnju krvnih derivata i cjepiva za vrijeme SDP-ove Vlade, koja dvije godine nije uspjela pokrenuti proizvodnju, bivši ministar zdravlja i SDP-ov saborski zastupnik Siniša Varga u ponedjeljak je prozvao "nevidljivu ruku" i "uvozne lobije" za stanje u IMZ-u.

"Očito se radi o velikom interesu, samo uvoz hemoglobina u Hrvatskoj prošle je godine iznosio gotovo milijardu kuna", rekao je Varga na konferenciji za novinare.

Lani uvezeno hemoglobina za 970 milijuna kuna

Varga, koji je do kraja 2015. vodio resor zdravstva, na pitanje čiji je to interes odgovorio je kako "nema podatke o uvozu proizvoda iz inozemstva, u smislu tko sada uvozi proizvode koje je inače proizvodio IMZ". No, tu treba tražiti interes i "vidjeti tko iz kojega razloga provodi interese te grupacije protivno javnom interesu hrvatskih građana".

Povod za konferenciju za medije bio je izvještaj Državnog zavoda za statistiku, odnosno podatak da je 2016. uvezeno hemoglobina u vrijednosti 970 milijuna kuna iz trećih zemalja, pa i Južne Koreje.

"Smatram da država, vlast, a prvenstveno Ministarstvo zdravstva trebaju odgovoriti - u koju svrhu se uvozi taj hemoglobin, njegov slijed i kamo se on dalje plasira", rekao je Varga.

Čini se da uvoz hemoglobina iz Južne Koreje nije počeo prošle godine jer je Slobodna Dalmacija 2014., dok je Varga bio ministar, objavila da je Hrvatska uvezla “ljudske i životinjske krvi, pripremljene za terapiju” u vrijednosti od čak 8,17 milijuna dolara. Ta kategorija proizvoda na bazi ljudske i životinjske krvi čini čak 17,3 posto ukupnog uvoza iz Južne Koreje i nalazi se na prvome mjestu uvozne ljestvice, ispred korejskih automobila, željeznih proizvoda, televizijskih prijamnika i uređaja za klimatizaciju, ustvrdila je Slobodna Dalmacija.

Nedefinirani status Imunološkog zavoda

Varga je upozorio na nedefinirani status i budućnost IMZ-a kao državnog zdravstvenog zavoda, što on osobno smatra izrazito bitnim za Hrvatsku, kao "stratešku industrijsku granu i državni zdravstveni zavod koji osigurava kontinuitet opskrbe hrvatskih građana s visoko kvalitetnim proizvodima, što iz područja derivata krvi i krvne plazme, što iz područja bakterijskih i virusnih cjepiva".

Bivši ministar zdravlja, za čijeg je mandata Vlada donijela uredbu kojom IMZ postaje javna ustanova od strateškog i općeg gospodarskog interesa za Hrvatsku, smatra kako je velika odgovornost premijera Andreja Plenkovića, ministra zdravstva Milana Kujundžića i ministrice gospodarstva Martine Dalić da se na brz i efikasan način provede ta odluka iz 2015. i konačno završi taj tranzicijski proces.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić nedavno je izjavio kako je tom odlukom "stvorena pravna zbrka koju pravnici ne mogu raspetljati". Povjerenstvo za IMZ još u prosincu je zaključilo da se krvni derivati više ne mogu proizvoditi na postojećoj lokaciji u Rockefellerovoj ulici, no unatoč tome Varga poziva "nevidljivu ruku, koja sprječava sazivanje skupštine dioničkog društva, da omogući prijenos imovine i opreme i da se taj proces zgotovi".

Na postojećem lokalitetu uz minimalna ulaganja moguće je ishoditi privremenu proizvodnu dozvolu, započeti proizvodnju iz plazme i početi ponovno proizvoditi vrlo cijenjene sojeve virisnih cjepiva, pa i bakterijskih cjepiva i na taj način osigurati visoko vrijedne proizvode za hrvatsko tržište, tvrdi Varga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter