Varga: cjepivo protiv HPV-a uskoro besplatno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar zdravlja Siniša Varga najavio je u četvrtak da bi uskoro moglo postati besplatno cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV) namijenjeno djevojčicama s ciljem sprječavanja genitalnih infekcija i posljedičnog razvoja raka vrata maternice.

Planira se da u Hrvatskoj cijepljenje protiv HPV-a financira Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). Cijepljenje bi i dalje bilo neobavezno, ali bi bilo uvršteno u kalendar cijepljenja, rekao je Varga novinarima nakon predstavljanja Nacionalnog programa za rijetke bolesti u Ministarstvu zdravlja.

Očekuje se da bi se već na idućoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a mogao pronaći model financiranja programa cijepljenja protiv HPV-a, nakon čega bi se s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo pokrenuo postupak javne nabave cjepiva i njegove distribucije prema liječnicima školske medicine i epidemiolozima koji provode program cijepljenja. Računamo da bi to moglo biti već za šest tjedana, dodao je Varga.

Iz godine u godinu odaziv na cijepljenje djevojčica završnih razreda osnovne škole protiv HPV-a sve je slabiji, pa je tako u Zagrebu od 2008. godine do danas cijepljena svega 2.441 djevojčica.

Varga je također potvrdio da se razmatra model po kojemu bi HZZO ubuduće farmaceutskim tvrtkama plaćao samo one skupe lijekove za koje se dokaže uspješnost.

Svjetska praksa je pokazala da je to apsolutna nužnost, s obzirom na sve veći broj pametnih lijekova koji su izrazito skupi te individualnog prilagođavanja terapije.

To su troškovi koji sada nadilaze financijske mogućnosti i najbogatijih zemalja svijeta, rekao je Varga dodavši kako su za takve terapije neprimjenjivi dosadašnji modeli ugovora između farmaceutske industrije, bolnica i HZZO-a.

Intencija je pronalazak modela kojim se plaća efikasna terapija, a izostaje plaćanje liječenja i lijekovima koji se nisu pokazali djelotvornim. To bi bio fer model za sve strane, smatra Varga.

Tea Strbad iz HZZO-a pojasnila je kako je riječ o novim modelima ugovora između nositelja odobrenja za stavljanje lijekova u promet i HZZO-a. Namjera je, kaže, da se odredi do koje razine je Zavod spreman podmiriti troškove liječenja, a ostatak bi se podijelio između nositelja odobrenja, HZZO-a i bolnice.

Takve ugovore do sada nismo imali pa ih treba dobro razraditi, rekla je Strbad koja ne isključuje mogućnost da u novi model ugovaranja budu uključeni i lijekovi za rijetke bolesti.

Novi model ugovaranja mogao bi se primjenjivati već od druge polovice godine, a ovisit će o brzini izmjene Zakona o lijekovima.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter