Ustavni sud opomenuo Vladu zbog pretrpanih kaznionica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nemojte ponižavati zatvorenike i ugrožavati dodatno njihova ljudska prava samo zato što nemate novca." Poruka je to što se može iščitati iz izvješća Ustavnog suda o uvjetima života u zatvorima upućena hrvatskoj Vladi odnosno njezinom Ministarstvu pravosuđa te Upravi za zatvorski sustav.

Jer, upravo je nedostatak financijskih sredstava razlog zbog kojeg zatvoru u Zagrebu nisu povećani smještajni kapaciteti niti je u Zatvorskoj bolnici dovršena ugradnja lifta kojim bi se omogućilo nesmetano kretanje bolesnih osuđenika i pritvorenika.

Nečovječni uvjeti

Ta dva projekta bila su postavljena pred Ministarstvo pravosuđa dvjema presudama što ih je donio Ustavni sud RH. Jedna je donijeta u već dobro poznatom slučaju u kojem je Robert Peša, bivši dopredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju, tužio Republiku Hrvatsku zbog vremena provedenog u "nečovječnim" uvjetima zagrebačkog zatvora. Pod nečovječnim i ponižavajućim uvjetima Peša je naveo činjenicu da je bio pritvoren zajedno s još šest osoba u prostoriji od 18 kvadrata, što je ispod europskih standarda od četiri kvadrata po zatvoreniku, a te je standarde prihvatila i Republika Hrvatska.

Posebno je napomenuo da sanitarni čvor u ćeliji nije odvojen od zajedničkog prostora, u kojem nema ni uvjeta da svi pritvorenici mogu jesti u trenutku kad im zatvorski službenici donesu hranu. Naveo je i da je zatvorska uprava jednom u tu prostoriju smjestila osobu koja boluje od epilepsije, a drugi put osobu koja boluje od hepatitisa C – bez posebnih obavijesti ostalim pritvorenicima.

U svojoj je odluci od 17. ožujka 2009. godine Ustavni sud prihvatio Pešine argumente te ga tada pustio iz pritvora, a Ministarstvu pravosuđa dao rok od pet godina da popravi uvijete u zatvoru u Zagrebu.

Iako je bila planirana dogradnja smještajnih kapaciteta do ožujka ove godine, kada je taj rok istekao, popularni Remetinec nije preuređen. I sada je tamo gotovo 50 posto zatvorenika viška, a Ministarstvo pravosuđa je Ustavnom sudu RH priznalo da nije imalo novca za financiranje dijela projekta iz državnog proračuna.

- Početak izvođenja radova očekuje se tijekom 2014. godine, a završetak dogradnje objekta oko tri i pol godine od početka izvođenja radova, piše u odgovoru Ministarstva pravosuđa.

Dodatna kazna

Novac, odnosno njegov nedostatak bili su ključni i za problem s ugradnjom dizala u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu. To je trebalo biti finalizirano u studenom 2013. godine, sukladno odluci što ju je Ustavni sud RH donio u postupku koji je tužbom pokrenuo Eduard Miljak. I njemu je smještajem u takvoj penalnoj ustanovi bilo povrijeđeno ustavno pravo na čovječno postupanje i poštivanje dostojanstva, zajamčeno Ustavom RH.

Istom odlukom Ustavni sud je naložio Vladi da uspostavi i djelotvorno provodi nadzor nad kvalitetom zdravstvene zaštite u cijelom zatvorskom sustavu.

- Unatoč ekonomskoj krizi, uslijed koje se ne mogu predvidjeti proračunske implikacije do kojih bi došlo izgradnjom novih zatvorskih kapaciteta, naglašavamo da pri kršenju ljudskog prava zatvorenika na smještaj "primjeren ljudskom dostojanstvu i zdravstvenim standardima", zatvorenici, a ne država predstavljaju žrtve te povrede. Oni nisu toj povredi pridonijeli pa se ne mogu dodatno penalizirati nemogućnošću države da im osigura primjeren smještaj u zatvorskim kapacitetima.

Ne bi li se izbjeglo daljnje postupanje protivno pravnim standardima poštovanja dostojanstva osuđenika, neophodno je ubrzati postupanje Vlade, poručuje Ustavni sud. (A. RAIĆ KNEŽEVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter