USKOK traži pritvor, V. Cetinski odbacuje optužbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žalit ćemo na odluku suca istrage Županijskog suda u Rijeci koji je odbio prijedlog USKOK-a da se odredi istražni zatvor supružnicima Cetinski i dvoje poreznih službenika. Žalbu ćemo podnijeti kada dobijemo pismeni otpravak rješenja suca istrage - priopćeno nam je jučer iz USKOK-a.

Očekivana je to najava žalbe USKOK-a koji će tražiti da se smjeste u istražni zatvor Cetinski i suokrivljeni, što su tužitelji već tražili u rješenju o provođenju istrage, ali je sudac to odbio i sve pustio da se u daljnjem postupku brane sa slobode. Procedura je takva da USKOK ima rok od tri dana od primitka pismenog rješenja da podnese žalbu.

Koliko nam je poznato, s riječkog Županijskog suda je jučer odaslano USKOK-u to pismeno rješenje, tako da je realno očekivati da žalba na sud stigne početkom sljedećeg tjedna. O opstojnosti USKOK-ove žalbe i stava tužitelja da postoje dobri razlozi da Cetinski i suokrivljeni budu u pritvoru odlučivat će izvanraspravno vijeće riječkog Županijskog suda.

USKOK je tražio, a očito će i dalje inzistirati na tome, da se bivšoj doministrici turizma Vinki Cetinski i njenom suprugu Mirku pritvor odredi zbog opasnosti da bi mogli utjecati na svjedoke. Za porezne službenike se predlagao istražni zatvor i po drugoj točki, zbog opasnosti da bi mogli ponoviti kazneno djelo. No, sudac istrage Duško Tišma u srijedu poslijepodne - nakon što su mu privedeni osumnjičeni - nije prihvatio gledište USKOK-a, smatrajući da ti pritvorski razlozi nisu dovoljno čvrsti. Pratitelji slučaja ocijenili su odluku o puštanju osumnjičenih malim iznenađenjem.

Cijela afera "Cetinski - Končar" pokrenuta je 2011. godine kada je investitor Danko Končar odjednom prijavio policiji svoje dojučerašnje najveće prijatelje Cetinske. Tvrdio je da je za goleme milijune izigran i da je u tome imala veliku ulogu Vinka Cetinski, jedna od njegovih direktora koja je za njega sudjelovala u kupovanju nekretnina i zemljišta po Istri. Končar ih je optužio da su mu prikazivali veće cijene za kupljene nekretnine od stvarnih, te da su Vinka i ostali sebi uzeli novce.

Istraga je trajala tri godine, a u veljači i ožujku ove godine je okončana dvjema velikim optužnicama u kojima se tvrdi da je Končar izigran za više od 140 milijuna kuna. Ima više optuženih, uglavnom ljudi vezanih za kupovinu nekretnina, a na vrhu obje optužnice je Vinka Cetinski. Optužen je i njen suprug Mirko, a na listi se u sporednoj ulozi našao čak i sin Matteo.

Najnovija epizoda afere su nove sumnje USKOK-a u kojima su se u centru opet našli Vinka i Mirko Cetinski, ali sada s optužbama da su skrivajući ilegalni novac poticali dvoje riječkih poreznih inspektora, Silva Jelenčića i Mirjanu Grijak, da naprave nalaz po kojem će ispasti da je njihova pozamašna imovina sva pokrivena prihodima, nasljedstvima i sličnim. USKOK tvrdi da su inspektori prihvatili izjave i krivotvorene dokumente - darovnice, oporuke i drugo - koje su im Cetinski prezentirali. Tužitelji tvrde da su Cetinski s inspektorima tako "zamračili" 24 milijuna kuna.

Za prve dvije optužnice "teške" više od 140 milijuna kuna uskoro će se suditi. Što će biti s najnovijim sumnjama za ovih 24 milijuna kuna znat će se kad završi istraga. Cetinski tvrde da nemaju veze ni s jednom od tih optužbi, za sve najviše prozivaju svog nekad velikog prijatelja Končara.

Vinka Cetinski danas je poslala priopćenje u kojemu kaže da o optužbama što joj se stavljaju na teret dovoljno govori činjenica da im nije određen istražni zatvor.

"Sama činjenica da u uskočkom predmetu nije određen istražni zatvor za sve suokrivljenike pa tako i za mene, a koji nisu priznali kazneno djelo, govori samo za sebe o samoj optužbi. Nažalost, argumentaciju o razlozima na kojima se optužba temelji te rješenje o provođenju istrage i prijedloga za određivanje istražnog zatvora ne mogu komentirati i iznositi u javnost jer je, zbog postupka, obuhvaćena tajnosti", navodi Vinka Cetinski. (I. MIKULIČIĆ, F. VEŽNAVER/NL, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter