USKOK podignuo optužnicu protiv supružnika Cetinski

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv supružnika Cetinski, Mirka i Vinke iz Rovinja, te riječkih poreznika Mirjane Grijak i Silva Jelenčića, USKOK je podigao optužnicu. Prema izvještaju iz USKOK-a koji je naveo samo inicijale, poreznici su im, na temelju nevjerodostojne i krivotvorene dokumentacije, kao zakonite prihode priznali imovinu od gotovo 25 milijuna kuna u raznim stranim valutama.

Kako piše nadalje u izvještaju, porezni inspektori Grijak i Jelenčić su od 29. kolovoza 2011. do 12. srpnja 2013. u Rijeci i Rovinju, na traženje supružnika Cetinski "tijekom nadzora kojeg su bili dužni provesti sukladno Zakonu o porezu na dohodak, prihvatili neistinite izjave te nevjerodostojne i krivotvorene isprave o zakonitosti stjecanja imovine i izvorima prihoda", koje su im Mirko i Vinka Cetinski tijekom nadzora predavali. Sukladno prethodnom dogovoru, okrivljeni porezni inspektori su, ne provjeravajući vjerodostojnosti izjava i isprava, takvu nevjerodostojnu i krivotvorenu dokumentaciju prihvatili da bi prikazali da su izvori za imovinu Cetinskih dokazani, odnosno da ne postoji razlika između vrijednosti imovine i dokazane visine sredstava za njezino stjecanje. Na taj su način, na temelju oporuka, darovnice i potvrda, kao zakonite prihode Cetinskih prihvatili iznose od ukupno 2.230.000 eura, 1.055.000 američkih dolara i 460 tisuća njemačkih maraka.

Podsjetimo da su Mirko i Vinka Cetinski prije godinu dana uhićeni i dovedeni na ispitivanje u USKOK. Supružnici su tada proveli noć u pritvorskoj jedinici u Rijeci, a nakon ispitivanja su pušteni kući. Naime, sudac istrage Duško Tišma procijenio je da se osumnjičeni mogu braniti sa slobode i da nije nužan istražni zatvor koji je tražio USKOK, a na slobodu su pušteni i riječki poreznici Silvo Jelenčić i Mirjana Grijak.

Slučajevi Cetinski se već godinama potežu i rastežu po medijima i na njihovu štetu ili korist proliveno je puno tinte. Javnost jedino zanima ishod svih optužnica i kakve će presude izaći iz sudskih dvorana. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter