USKOK: Bandić pogodovao Pripuzu i utajio porez

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uskok je "otkrio karte" – u priopćenju objavljenom na službenim stranicama DORH-a prije nekoliko trenutaka, pojašnjena je optužba koja se stavlja na teret zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, predsjedniku Uprave Holdinga Slobodanu Ljubičiću, poduzetniku Petru Pripuzu te još 13 hrvatskih državljana i dvije pravne osobe obuhvaćene istragom.
Na teret im se stavlja počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, utaje poreza ili carine, trgovanja utjecajem, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i poticanja na trgovanje utjecajem.
 
Pripuzu posao bez natječaja
Kako se navodi u priopćenju, postoji osnovana sumnja da su od listopada 2013. godine do svibnja 2014. gdoine, Bandić, Ljubičić i Željko Horvat (posebni savjetnik Bandića i četverooptuženi u ovom procesu), na traženje Pripuza, predsjednika Uprave trgovačkih društava C.I.O.S. d.o.o. i CE-ZA-R d.o.o., u namjeri da društvima članicama C.I.O.S. grupe pribave znatnu nepripadnu materijalnu dobit na štetu Grada Zagreba, autoritetom svoga položaja nalagali poduzimanje radnji radi dodjele poslova na zbrinjavanju otpada po žurnom postupku bez provedbe propisanog postupka javnog natječaja za korist članica C.I.O.S. grupe, iako je postojala mogućnost zbrinjavanja istog na drugi način.
Ostali okrivljenici poduzimali su naložene radnje, a sve skupa rezultiralo je preplaćenim uslugama zbrinjavanja otpada u visini od 2,4 milijuna kuna, za koliko je oštećena zagrebačka Čistoća.
Uz ovo djelo, optužene se sumnjiči da su od ožujka 2006. do 19. siječnja 2012. godine, sukladno dogovoru Bandića i jedanaestookrivljenog Branka Mihaljevića, direktora tvrtke Bramgrad projekt, s ciljem pribavljanja znatne materijalne koristi ovom poduzeću, prilikom zamjene zemljišta na štetu Grada Zagreba pogodovali tvrtki Bramgrad primjenom nepropisnog obračuna vrijednosti zemljišta te neosnovanim priznavanjem navodnih troškova društva Bramgrad projekt d.o.o. na lokaciji Leprovečka – Ivekovićeva i troškova koji će navodno nastati zbog preseljenja na lokaciju u Trnju. Time je, prema računici državnog odvjetništva, Grad Zagreb oštećen za 12 milijuna kuna.
 
Donacije nakon izbora
Treći krak istrage vodi prema Bandićevoj predsjedničkoj kampanji, odnosno činjenici da je nakon završene kampanje ostavio otvoren račun za prikupljanje donacija, na koji je stiglo više od 24 milijuna kuna do lipnja 2012. godine, odnosno dvije i pol godine nakon što je Bandić poražen od Ive Josipovića.
- Uplate primljene nakon održavanja izbora se, sukladno odredbama Zakona o porezu na dohodak, smatraju drugim dohotkom za koji je bio u obvezi podnijeti prijavu poreza na dohodak nadležnom poreznom tijelu, a što nije učinio do danas. Na taj je način izbjegao plaćanje ukupnog iznosa od 5.742.601,17 kuna, čime je na ime neobračunatih i neplaćenih poreza Državni proračun Republike Hrvatske oštetio za 4.866.611,16 kuna, a na ime neobračunatog i neplaćenog prireza proračun Grada Zagreba oštetio za 875.990,01 kuna, stoji u priopćenju.
 
Zapošljavanje preko veze
Također postoji osnovana sumnja na počinjenje više kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem i to prilikom zapošljavanja više osoba u Gradu Zagrebu i u trgovačkom društvu Zagrebački holding, kao i prilikom korištenja službenih vozila Grada Zagreba. Bandića se sumnjiči da je u pet navrata tražio od svojih pročelnika da interveniraju kod zapošljavanja osoba njemu bliskih ili kod promaknuća na bolje plaćena radna mjesta, iako za to nisu zadovoljavale postojeće uvjete.
- USKOK je nakon iznošenja obrana okrivljenika dao nalog pritvorskom nadzorniku za puštanje na slobodu u odnosu na četvero okrivljenika, a sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložit će određivanje istražnog zatvora protiv dvanaestorice okrivljenika.
Izvidi u vezi nezakonitih postupanja u Gradu Zagrebu i trgovačkom društvu Zagrebački holding d.o.o. se nastavljaju, naveli su u priopćenju.
Davor Žic / NOVI LIST

Podijeli: Facebook Twiter