Udruga Franak na prosvjedu očekuje i do 30.000 ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga Franak očekuje u subotu masovni prosvjed s između 15 i 30 tisuća ljudi, na kojem očekuje sve obespravljene, one koji imaju kredite u švicarskim francima ili eurima, nezaposlene kao i branitelje, umirovljenike i blokirane, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare predstavnika Udruge.

Kako je najavio voditelj tog javnog okupljanja Dubravko Pokrovac, prosvjednici će se početi okupljati u subotu, 25. travnja, u 12 sati, na Trgu Franje Tuđmana, a potom u 13 sati kreću na Trg bana Josipa Jelačića.

Od tuda će jedna kolona otići prema Markovu trgu gdje će se, kaže Pokrovac, »obratiti praznim hodnicima Vlade«, druga kolona kreće prema Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) na Trgu hrvatskih velikana, dok će dio prosvjednika ostati na središnjem zagrebačkom trgu.

U Udruzi Franak očekuju okupljanje i do 30 tisuća ljudi, uz napomenu da će to ovisiti o financijskim prilikama. No, zasad je, kako kažu, najavljeno 60 autobusa iz cijele Hrvatske.

Profesor Ivan Lovrinović u ime Udruge Promijenimo Hrvatsku kaže kako je kod hrvatskih građana evidentan manjak aktivizma, kako izostaje pravovremeno djelovanje i lako prelazimo preko nekih problema.

»Zbog šutnje i nereagiranja institucija ljudi reagiraju tek kad dogori i zato smo sada u situaciji kada čak i trivijalna stvar može zapaliti stvari, čak i prouzročiti nemire«, smatra Lovrinović.

Po njemu, porezni obveznici ne smiju snositi troškove sanacije kredita u francima.

Lovrinović je za probleme u slučaju švicarskog franka, ali uskoro i vrlo vjerojatne probleme kredita u eurima, optužio banke, HNB, Vladu, Sabor i pravosuđe.

»Stvari idu prema tome da bi se i s eurom mogla desiti ista situacija kao i s kreditima u švicarskim frankom. Pitam što je guverner Vujčić poduzeo da to spriječi jer znamo da HNB ima jake instrumente za destimuliranje kredita vezanih uz valutnu klauzulu«, rekao je Lovrinović.

Po njemu je za aktualne probleme s kreditima uz valutnu klauzulu najodgovorniji upravo HNB koji banke cijelo ovo vrijeme nije ni pokušao usmjeravati na domaću valutu.»Umjesto da HNB usmjerava banke da nude domaću valutu, kunu, one su usmjeravane da uvoze devize«, zaključio je Lovrinović.

Ivan Kontrec iz Udruge Franak ponovio je kako zbog svega traže ostavke guvernera i viceguvernera HNB-a, upitavši zna li se uopće tko u Hrvatskoj nadzire banke, ali i tko nadzire poslovanje HNB-a.

Direktoricu Svjetske banke za srednju Europu i Baltik, koja je pozvala ovdašnju izvršnu i sudbenu vlast da pripaze na buduće aktivnosti vezane uz kredite u švicarskom franku, optužio je za miješanje u unutarnje stvari jedne države.

Kontrec na prosvjedu očekuje sve bespravljene hrvatske građane: ljude koji rade a ne primaju plaću ili rade za minimalac, branitelje, umirovljenike, blokirane, ali i korisnike kredita i u švicarskom franku i u eurima.


Podijeli: Facebook Twiter