U Uljaniku i 3. maju višak 721 radnik?

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Kao što je bilo i najavljeno, predstavnici Uljanikovog menadžmenta i konzultantske kuće A.T. Kearney jučer su se sastali sa sindikatima u svom i trećemajskom brodogradilištu. Preciznijih određenja oko viška radnika koji će se pojaviti u nadolazećoj integraciji ova dva velika sustava, koja danas zajedno zapošljavaju 4.367 ljudi, još nema, ali su konzultanti u protekla dva tjedna, od posljednjeg sastanka sa sindikatima, napravili dubinsku analizu utrošenih efektivnih sati rada po svim radnim jedinicama unutar ova dva brodogradilišta.

A ona je pokazala, prenio nam je glavni povjerenik Sindikata metalaca u 3. maju Juraj Šoljić, da u pojedinim segmentima kako riječkog tako i pulskog proizvodnog procesa deseci zaposlenih zapravo obavljaju jedan te isti posao. Drugim riječima, da se javljaju dupliranja, ali i neopravdano utrošeni radni sati.

Čista ekonomska računica, koju su na osnovi ove analize utrošenih sati rada konzultanti jučer predočili sindikalcima, pokazuje da na razini cijele Uljanik grupe, čiji je sada sastavni dio i 3. maj, ima 721 zaposlenik koji se može smatrati viškom.

- Naš je cilj bio utvrditi i ukazati na potencijale i rezerve koje postoje u optimalizaciji tvrtke i procesa, a da se pritom ne dira i ne otpušta ono što je sama supstanca brodogradilišta, a to je dobar projektant, dobar konstruktor i dobar brodograditelj, kazao je nakon sastanka s trećemajskim i pulskim sindikalistima direktor Poslovno-informacijskih sustava Uljanik grupe Hrvoje Markulinčić, koji ističe da je ovo samo okvirna brojka do koje se došlo primijenjenom metodom analize utroška radnih sati.

Točan broj prekobrojnih zaposlenika tek će se precizirati, ali on zasigurno, decidiran je Markulinčić, neće biti iznad ove granice od 721 radnika na razini grupe.

U ovom trenutku, dakle, nema preciznog određenja koliko će to točno trećemajaca, a koliko uljanikovaca morati otići u predstojećem organizacijskom restrukturiranju, ali je očito da se veća odstupanja od već poznatih kvota od oko 450 radnika u riječkom i oko 250 uljanikovaca ne očekuju.

Po Markulinčićevim riječima, novi sastanak sa sindikatima planiran je za konac kolovoza do kada će se preciznije detektirati u kojim se to proizvodnim procesima i radnim jedinicama pojavljuju viškovi zaposlenih i u kojem broju.

Ovaj predstavnik Uljanikovog menadžmenta najavljuje da će se tada sjesti s predstavnicima radničkih vijeća da bi se, kroz zajednički dogovor, došlo do objektivnih kriterija kojima će se za svakog zaposlenika, odnosno radno mjesto utvrditi tko ostaje, a tko će biti na listi za tehnološki višak. Radi operativnosti, kako doznajemo, Uljanikov tim će se tijekom rujna i fizički preseliti u 3. maj, a cijeli će taj proces usuglašavanja s radničkim vijećima i sindikatima u oba brodogradilišta, barem je takav plan Uljanikovog menadžmenta, potrajati do konca rujna ili početka listopada, kada bi se krenulo u završno formaliziranje, a odmah potom i operativno zbrinjavanje viška radnika.

Trećemajski sindikati jučer su podsjetili na svoj još uvijek važeći Kolektivni ugovor koji, doduše, istječe koncem studenog, kao i na obvezu sklapanja socijalnog sporazuma s novim vlasnikom.

Markulinčić, pak, najavljuje da i ove razgovore sa sindikatima u 3. maju planiraju obaviti tijekom rujna. (O. ANTEŠIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter