U Hrvatskoj blagi pad potrošačkih cijena

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Europska unija i eurozona u ožujku su zabilježile najniže godišnje stope inflacije od krize u 2009., a u skupini zemalja članica s padom potrošačkih cijena bila je i Hrvatska, objavio je u srijedu europski statitistički ured Eurostat.

U 28-članom EU u ožujku je godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 0,6 posto, nakon 0,8 posto u prethodnom mjesecu. U ožujku 2013. iznosila je 1,9 posto. Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene u 28-članom EU porasle za 0,7 posto. U Hrvatskoj je mjereno HICP-om u ožujku zabilježen blagi pad potrošačkih cijena na godišnjoj razini, od 0,1 posto, objavio je Eurostat. Na mjesečnoj razini cijene su uvećane 0,5 posto. U ožujku 2013. godišnja stopa inflacije, mjerena HICP-om, iznosila je 3,4 posto.

Hrvatska je tako, prema izračunima Eurostata, u ožujku drugi mjesec zaredom zabilježila pad potrošačkih cijena na godišnjoj razini, nakon što su u veljači one bile smanjene za 0,2 posto. U siječnju su porasle za 0,4 posto na godišnjoj razini, navodi se u današnjem izvješću Eurostata.

Pad potrošačkih cijena na godišnjoj je razini u ožujku zabilježen u još sedam zemalja EU-a, najizrazitiji u Bugarskoj, od dva posto. Slijede Grčka i Cipar, s padom cijena od 1,5 odnosno 0,9 posto. U Švedskoj i Portugalu cijene su smanjene za po 0,4 posto, a slijede Španjolska i Slovačka, s padom od po 0,2 posto. U ostalim zemljama članicama potrošačke su cijene porasle, pri čemu je najizrazitiji rast cijena zabilježen u Velikoj Britaniji, od 1,6 posto, a slijede Malta i Austrija, s rastom cijena od po 1,4 posto. U 18-članoj eurozoni godišnja inflacija u ožujku je bila u visini 0,5 posto, sukladno prvotnoj procjeni Eurostata od 31. ožujka.

Usporedbe radi, u veljači je bila 0,7 posto, dok je u ožujku 2013. iznosila 1,7 posto. Na godišnjoj je razini na rast cijena u eurozoni najviše utjecalo povećanje cijena u kategoriji duhanskih proizvoda te restoranskih i usluga u kafićima, od po 0,08 posto, te u kategoriji mlijeka, sireva i jaja, od po 0,06 posto. S druge strane, godišnju stopu inflacije pritiskalo je smanjenje cijena goriva, za 0,24 posto, telekomunikacijskih usluga, za 0,1 posto, te lož ulja, za 0,06 posto. Na mjesečnoj razini u eurozoni je u ožujku 2014. zabilježen rast potrošačkih cijena od 0,9 posto, objavio je Eurostat. (Hina)

Odjeća i obuća poskupjeli deset posto

U posljednjih mjesec dana hrvatski kupci skuplje plaćaju odjeću, obuću i duhan. Te je podatke objavio Državni zavod za statistiku u sklopu svog mjesečnog Indeksa potrošačkih cijena. Prema podacima DSZ-a, cijene dobara i usluga u ožujku bile su više za 0,5 posto u odnosu na veljaču 2014. Najviše su poskupjele odjeće i obuća, za čak 10,7 posto, što se objašnjava novim sezonskim kolekcijama koje su dospjele u trgovine. Porasle su cijene i u kategoriji duhan i alkoholna pića za 1,4 posto, zbog poskupljenja cigareta. Porast je zabilježen u kategoriji promet, za 0,5 posto, jer je poskupjelo gorivo, kao i motocikli i bicikli. Neznatan porast zabilježen je i u cijenama zdravstva, ugostiteljstva i ostalih usluga (po 0,1 posto).

Pojeftinila je hrana za 0,4 posto u odnosu na veljaču, zbog jeftinijeg povrća, dok se pojeftinjenja od 0,3 posto bilježe u kategorijama rekreacija i kultura. Predmeti za kućanstvo, namještaj i održavanje pojeftinili su za 0,2 posto. Troškovi obrazovanja i komunikacija ostali su na razini prethodnog mjeseca.

Indeks potrošačkih cijena u Republici Hrvatskoj izračunava se na temelju reprezentativne košarice koju čini oko 869 proizvoda. Svakog mjeseca prikuplja se oko 36.700 cijena na unaprijed definiranu uzorku prodajnih mjesta na devet geografskih lokacija. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter