Turistički zakoni u jesen kreću u raspravu

Anton Kliman (M. MIJOŠEK)
Anton Kliman (M. MIJOŠEK)

Koliko će politička kriza - nakon pada Vlade i raspuštanja Hrvatskog sabora - utjecati na kvalitetu i uspješnost hrvatskog turističkog proizvoda, pitanje je koje se u javnosti sve češće postavlja. "Ministarstvo turizma nastavlja dalje s radom kao i do sadau te je pred nama realizacija turističke sezone za koju očekujemo jako dobre rezultate", kaže Anton Kliman, ministar turizma s kojim smo razgovarali o aktualnostima u turističkom sektoru.

- Očekujete li teškoće pri provedbi zacrtanih politika i poslova vezanih uz ovu turističku sezonu, s obzirom da je Vlada u "tehničkom statusu"?

- Posao koji smo si zadali tijekom ove turističke sezone su i održavanje radnih skupina povodom Zakona o turističkom zemljištu ,te paketa Zakona o turističkim zajednicama. Ove sezone otvara se 40 novih hotela i nastavljamo biti otvoreni za sve investitore kako bismo nastavili s politikom povećanja konkurentnosti Hrvatske i povećanja zanimanja investitora za ulaganje u hrvatski turistički sektor.

U pripremi je i konferencija u povodu objave javnog poziva Ministarstva turizma na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava iz Socijalnog fonda EU za Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva. Prva sredstva mogla bi biti isplaćena krajem godine.

U dogovorima smo za održavanje velikog sastanka Kina + 16 na najvišoj razini u Dubrovniku, 28. rujna, s temom turizma. Konferencija se održava na rangu ministara turizma, a Ministarstvo gospodarstva je nacionalni koordinator. Slijede i Dani hrvatskog turizma, tradicionalni skup turističkih djelatnika ove će se godine, 26. i 27. listopada održati u Bluesun hotelima u Bolu na otoku Braču, u organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice.

- Jesu li odgođene odluke i provedbe odluka o kojima se dosta govorilo u medijima, poput vaučera za domaće turiste?

- Konkretno, radi se o velikom projektu koji je u povojima te nije niti planiran da se realizira tijekom ove godine. Mi ćemo projekt nastaviti pripremati tempom kojeg smo si zadali, kao i projekt rekategorizacije obiteljskog smještaja i kreiranja kreditne linije za mikropoduzetnike u turizmu, u suradnji s HBOR-om. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter