Trogodišnjim školama prijeti ključ u bravu!

(Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)
(Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)

Ravnatelji trogodišnjih strukovnih škola zabrinuti su rezultatima prvih e-upisa te kažu da se mora ponovno revidirati bodovni sustav i upisna kvota. U protivnom će nestati kvalitetni majstori budući da se gotovo nitko više ne školuje u njihovim razredima. Upozoravaju na činjenicu da je previše gimnazijskih odjeljenja koja često premaše brojku od 28 učenika po razredu. Ono što posebno zabrinjava ravnatelje je višak nastavnika nakon što su trogodišnje škole ostale poluprazne te se pitaju što će biti s njima.

Industrijsko-obrtnička škola u Puli jedina u Istri nudi isključivo trogodišnja usmjerenja, pa ne čudi da bilježi veliki manjak upisane djece. Već godinama strukovne škole, pa tako i ova, bilježe konstantni pad u broju djece, no nikada kao ove godine, ističe ravnatelj Petar Gavrić koji smatra da su dodatni udarac na ionako nepopularne strukovne programe zadala nova pravila e-upisa.

- Potrebno je ravnomjernije rasporediti broj djece na sve škole. U protivnom, trogodišnje će škole uskoro biti prisiljene staviti ključ u bravu, a kakve će biti posljedice za ionako posrnulu hrvatsku industriju i obrtništvo - svima je jasno, ističe ravnatelj ove pulske škole.

Upravo se u ovim školama obrazuju budući vodoinstalateri, brodograditelji, električari, zidari, stolari i brojne druge deficitarne struke koje su prijeko potrebne ukoliko se želi ponovni ekonomski uzlet zemlje.

- Kriva je i upisna politika u Istarskoj županiji, koja, dodaje Gavrić, ne vodi računa o depopulaciji pa je ponuđenih mjesta oko 700 više u odnosu na broj djece koja završavaju osnovne škole!

- Manji interes za trogodišnje programe leži u činjenici da je ovim učenicima zaustavljeno napredovanje u obrazovnoj vertikali... Iako u zakonu stoji da se učenici mogu nakon završene trogodišnje škole besplatno doškolovati još jednu godinu, to u praksi nije saživjelo, ističe ravnatelj pazinske škole Josip Šiklić. (M. JERIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter