Tko će biti europska prijestolnica kulture?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Utrka za europsku prijestolnicu kulture je krenula. Pula, Rijeka, Varaždin, Zadar, Split, Dubrovnik, Zagreb, Đakovo i Osijek hrvatski su gradovi koji su se kandidirali za laskavu titulu Europske prijestolnice kulture 2020. te u petak objavili svoju kandidaturu na konferenciji za novinare u Muzeju Mimara.

Tom prilikom gradonačelnici i predstavnici gradova, među kojima je bilo i pulsko izaslanstvo, predstavili su dio kandidature i natječajne dokumentacije za EPK 2020.

- Kreće borba Davida I Golijata, rekao je Zoran Vnković, gradonačelnik Đakova grada čija je okosnica kandidature biskup Strossmayer i konji Lipicaneri.

- "Osijek – os jedne mlade generacije" slogan je grada Osijeka,rekao je dogradonačelnika Osijeka Vladimir Ham istaknuvši da su posao odradili u vrlo kratkom vremenu te da osječka kandidatura polazi od specifičnosti položaja Osijeka unutar Hrvatske, kao i od specifičnosti regionalnog i transregionalnog položaja.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić dvojezično je pozdravio prisutne i zahvalio Puljanima, njih 300, brojnim ustanovama i djelaticima koji su sudjelovali u stvaranju.

- Sretan sam europskih vrijednosti kojem mi u Puli živimo, i ja doživljvam Ujedinjenu Europu kao nešto gdje mi pripadamo i ovim projektom to možemo oplemeniti, rekao je pulski gradonačelnik istaknuvši da Pula svoju kandidaturu bazira na kulturnoj demitalirizaciji čime bi građanima omogućila bolji život. (Lara BAGAR)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter