Teran će se moći proizvoditi i saditi bez ograničenja

Porečki ribari s ministrom Tolušićem (Milivoj MIJOŠEK)
Porečki ribari s ministrom Tolušićem (Milivoj MIJOŠEK)

Nakon otvaranja "Doručka s hrvatskih farmi" u rovinjskom hotelu Lone, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u ponedjeljak je posjetio porečki Institut za poljoprivredu i turizam, gdje se sastao s istarskim vinarima i maslinarima i o njima razgovarao o aktualnoj problematici u ova dva za Istri najvažnija poljoprivredna sektora.

Iza zatvorenih vrata

Sastanak je bio zatvoren za javnost, a nakon njega ministar Tolušić je u izjavi novinarima rekao kako je izuzetno zadovoljan raspletom slučaja istarskog terana i time što je Europska komisija uvažila sve hrvatske prijedloge. Delegirani akt o teranu trebao bi stupiti na snagu, nakon dovršetka sve potrebne procedure, do kraja lipnja ove godine, i tada će istarski vinari steći pravo na korištenje naziva teran za svoje vino. Ministar je opovrgnuo glasine da će tim aktom biti propisane kvote za proizvodnju terana.

- Nema nikakvih ograničenja ni kvota, trenutačno se u Istri prema službenim podacima teran proizvodi na 260 hektara, ali nesmetano ga možemo saditi i dalje, može ga biti i 560 hektara ili kolikogod, tu nema ništa sporno, kazao je Tolušić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o slovenskoj najavi žalbe ili tužbe protiv Europske komisije zbog donošenja Delegiranog akta o teranu, ministar Tolušić je rekao: "Njihovo pravo je da se žale, i mi ćemo poštivati pravorijek koji će uslijediti na tu njihovu žalbu, a naravno da se nadamo da će biti u korist Hrvatske. Inače sa slovenskim Ministarstvom poljoprivrede i s njihovim ministrom Dejanom Židanom imamo odličnu suradnju, naši su međusobni odnosi vrlo korektni i ne vidim razloga za ikakvim trvenjima".

Osim o teranu, bilo je i riječi o novoj "vinskoj omotnici" odnosno o paketu financijskih potpora vinogradarstvu i vinarstvu. Više detalja o sadržaju nove vinske omotnice bit će poznato za desetak dana, zasad se zna da će natječaj za potpore za marketing prema trećim zemljama (za tržišta izvan EU) biti raspisan u travnju, ali za razdoblje od 2018. pregovara se o promjenama.

- Želimo promijeniti modalitete potpora iz vinske omotnice jer se dosad pokazalo da je iskoristivost raspoloživih sredstava vrlo mala, zbog kriterija poput onog da potporu morate iskoristiti u istoj godini u kojoj ju dobijete, što je često dosta teško provedivo. Želimo ispregovarati promjene koje će dovesti do boljih uvjeta za naše vinare, rekao je ministar. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter