Tate u akciji: Želimo viđati svoju djecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezadovoljne nekima od teza koje Ministarstvo socijalne politike i mladih namjerava pretočiti u nacrt prijedloga novog Obiteljskog zakona, udruge koje okupljaju mahom očeve u brakorazvodnim parnicama, jer im se dosuđuje rijetko viđanje djece, ubrzano se udružuju po cijeloj Hrvatskoj i najavljuju da će "poslati jasnu poruku hrvatskoj i međunarodnoj javnosti da je kršenje prava djece na podjednako vrijeme provedeno s oba roditelja, i šikaniranje očeva u pojedinim centrima za socijalnu skrb i na sudovima neprihvatljivo".

Završena je javna rasprava u sklopu savjetovanja za izradu Nacrta prijedloga novog Obiteljskog zakona koja je, kako kažu u Hrvatskoj udruzi za ravnopravno roditeljstvo, iznjedrila neke pozitivne pomake po roditelje u brakorazvodnim parnicama, mahom očeve koji djecu smiju viđati svaki drugi vikend i slično.

Roditelji će, planira se, ubuduće morati izrađivati plan roditeljstva, a dijete će dobivati svog odvjetnika u parnicama za skrbništvo. Za roditelje je, prvenstveno očeve, međutim, neprihvatljivo ustrajavanje na tome da se zajedničko skrbništvo, dakle ravnomjerna podjela vremena provedenog s djetetom, namjerava omogućiti samo roditeljima koji se tako dogovore.

Ukoliko je riječ o konfliktnom razvodu, a takvih je oko 70 posto, kad u pravilu jedan roditelj ne želi da onaj drugi s djetetom provodi jednako puno vremena, zajedničkog skrbništva neće biti. Drugim riječima, zakon, jednako kao i do sada, ima sluha samo za one koji se ionako mogu civilizirano dogovoriti oko djeteta, dok u slučaju onih kod kojih dogovora nema zapravo pomaže roditelju koji onog drugog opstruira.

"Zakon bi trebao propisati zajedničko skrbništvo već ako jedan roditelj želi zajedničko skrbništvo. Ovako, pomaka nema, jer i sada roditelji koji su se dogovorili mogu imati zajedničko skrbništvo.

Želimo da to pitanje bude regulirano kao u Švedskoj, u kojoj se zajedničko skrbništvo, najbolje za dijete, dodjeljuje oboma roditeljima, čak i ako samo jedan od njih takvo skrbništvo želi. Ustrajavanjem na dogovoru roditelja kao uvjetu za zajedničko skrbništvo produbljivat će se sukob i poticati parničenje, čime će se legalizirati dosadašnja loša praksa uskraćivanja djeci njihovog legitimnog prava na podjednako vrijeme s oba roditelja", ističe Oliver Čanić, predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo. (B. MRVOŠ PAVIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter