Talijani traže od Bruxellesa - stop hrvatskom prošeku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bitka za prošek preselila se u Europski parlament. Uoči ulaska Hrvatske u EU, zastupnici Europskog parlamenta iz Italije zatražili su službeno očitovanje Europske komisije o korištenju naziva "prošek" kao tradicionalnog izraza za desertno hrvatsko vino te o mjerama koje Komisija namjerava poduzeti ako se hrvatski prošek pod tim imenom na policama trgovina bude nalazio i nakon 1. srpnja ove godine.

Lorenzo Fontana, Giancarlo Scotta i Antonio Cancian postavili su Komisiji zastupnička pitanja na temu "prošeka", odnosno "prosecca", talijanskog vina koje je zaštićeno oznakom izvornosti na razini Europske unije. "Prošek" i "prosecco" dva su različita proizvoda, ali s obzirom da imaju vrlo slične nazive.

Ako se prošek i dalje bude prodavao, moguć je - i izgledan - spor s Italijom, ali i Europskom komisijom koja može pokrenuti postupak protiv Hrvatske zbog kršenja europskih pravila. Ako, pak, Hrvatska krene u zaštitu svog vina, oko čega se zadnjih tjedana proizvođači prošeka intenzivno dogovaraju, izvjesno je da će se Italija žaliti i osporavati pravo Hrvatskoj na taj naziv.

Talijanski zastupnici tvrde da ne bi trebalo biti moguće registrirati "prošek" kao tradicionalni izraz jer jako podsjeća na "prosecco" pa to može zavarati potrošače.

Iz ureda zastupnika zasad nismo dobili odgovore na pitanja što ih je motiviralo da traže očitovanje Komisije, odnosno jesu li ih na to potaknuli talijanski proizvođači vina te smatraju li da bi vinski nesporazum mogao postati ozbiljan problem u odnosima Italije i Hrvatske. (I. FRLAN/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter