Talijani odustali od kupnje Cimosa, tisuće radnika u neizvjesnosti

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Prema svemu sudeći, neriješen je hrvatsko slovenski spor otjerao talijanske investitore od Cimosa. Naime, talijanski je fond Palladio Finanziaria iz Vicenze, odustao od kupovine slovenske grupacije Cimos Kopar, prenijeli su danas slovenski mediji pozivajući se na neslužbene izvore.

"Na takav se potez fond Palladio Finanziaria, odnosno TCH Cogeme odlučio jer unatoč pregovorima hrvatske i slovenske strane nije ispunjen glavni uvjet, a to je rješavanje spora između Cimosa i hrvatske Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka", navodi se u priopćenju Alte, konzultanta talijanskog kupca.

Socijalna neosjetljivost

Prema našim izvorima, Talijanima je u rješavanju problema Cimosa, koji u Hrvatskoj u pogonima u Buzetu, Roču i Labinu ima nešto više od tisuću od ukupno četiri tisuće zaposlenika, jedna od najspornijih stavki uvjet o minimalno dvogodišnjem očuvanju radnih mjesta.

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, na čijem su području dva od tri Cimosova pogona u Hrvatskoj potvrdio nam je da su jučer u prijepodnevnim satima dobili informaciju u mogućem odustajanju talijanskog investitora od kupnje Cimosa.

- Prema meni poznatim informacijama, sporazum koji je predočen ima za cilj očuvanje radnih mjesta, pa s obzirom na dosadašnje aktivnosti oko tog problema i naših kontakata s uključenim stranama još uvijek vjerujem da se radi o lošoj komunikaciji koja će biti riješena u narednim danima, izjavio je Žulić.

Podsjetimo, hrvatska i slovenska strana usuglasile su se oko financijskog dijela prijedloga sporazuma kojeg je slovenskoj strani poslala hrvatska Vlada u skladu sa njenom odlukom o načinu podmirenja duga kojeg Cimos ima prema Riječkoj banci, a prema kojoj će slovensko Društvo za upravljanje imovinom banaka od hrvatske Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka otkupiti sedam milijuna eura potraživanja i taj iznos u roku od 15 dana uplatiti u hrvatski državni proračun. Sporna je međutim bila interpretacija hrvatskog zahtjeva da kupac grupacije Cimos proizvodnju u Hrvatskoj, minimalno u naredne dvije godine zadrži u dosadašnjem obimu i to na sve tri lokacije; u Buzetu, Roču i Labinu što je nešto više od tisuću radnih mjesta.

Inače, iz tjedna u tjedan u vijestima o tijeku kupoprodaje Cimosa izmjenjivali su se pesimistični i optimistični tonovi. Tako su slovenski mediji prvo najavljivali da je postignut dogovor, pa potom da je sporan hrvatski zahtjev očuvanja radnih mjesta. Prošlog tjedna pozivajući se na neslužbene izvore, prenijeli su da su Hrvatska i Slovenija ipak uspjele riješiti sva sporna pitanja koja su bila preduvjet za privatizaciju koparskog Cimosa, odnosno njegovu prodaju talijanskom kupcu fondu Palladio Finanziaria. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter