Svaki mjesec u blokadi završi 1.350 građana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U dvije godine  broj građana u blokadi u Hrvatskoj povećao se  za gotovo 78 tisuća kuna, a iznos duga zbog kojeg su njihovi računi blokirani narastao je za 13,2 milijarde kuna.  

Proizlazi to iz podataka Fine po kojima je  na kraju listopada u blokadi bilo 319.890 građana, a  dugovi zbog kojih je protiv njih pokrenuta ovrha   dosegnuli su ukupno 29,54 milijarde kuna. 

To znači da je od kraja listopada prošle godine  svaki mjesec u blokadi završilo novih 1.350  dužnika, a da se dug povećavao za čak 550 milijuna kuna. Jedan od razloga tom trendu jest zatvaranje obrta, zbog čega se dug obrta, umjesto na obrtu, nakon njegova zatvaranja, evidentira njegovom dotadašnjem vlasniku, kao građaninu,  pojašnjava u svome izvješću Fina.

Na kraju listopada najviše su dugovali financijskim institucijama čak 19,6 milijarda kuna, od čega 16,9  milijarda kuna otpada na banke. U samo četiri mjeseca, dakle od kraja lipnja do kraja listopada, dug zbog kojeg su banke blokirale građane povećao se za čak 1,9 milijarda kuna. To znači da su gotovo svakog mjeseca banke  blokirale građane  jer im nisu bili u  mogućnost vratiti dug od gotovo pola milijarde kuna.

Građani oko 3,7 milijarda kuna duguju državi, bilo lokalnoj bilo središnjoj, telekomunikacijskim tvrtkama oko 830 milijuna kuna, dok  su ih odvjetnici i sudski vještaci blokirali zbog duga od gotovo 340 milijuna kuna. Najveći broj dužnika njih 142 tisuće blokirano je zbog duga manjeg od deset tisuća kuna, i  oni ukupno duguju 524 milijuna kuna.

Čak 82 posto ukupnog duga, odnosno više od 24 milijarde kuna odnosi se na građane koji duguju više od sto tisuća kuna i takvih je  više od 40 tisuća, što donekle govori u prilog tvrdnji Fine da   dug raste zbog zatvaranja obrta. (J. M.)


Podijeli: Facebook Twiter