Svaki drugi odrasli Hrvat pati od viška kilograma

Najveći porast indeksa tjelesne mase zabilježen je među mladima u dobi od 15 do 35 godina (M. ANGELINI/arhiva)
Najveći porast indeksa tjelesne mase zabilježen je među mladima u dobi od 15 do 35 godina (M. ANGELINI/arhiva)

Prekomjerna težina raširen je problem u Hrvatskoj, a najveći je rast težine zabilježen među mladima. Često se čuje da pretilost poprima razmjere globalne epidemije. Po podacima iz OECD-a svaki drugi stanovnik Europske unije ima prekomjernu težinu ili je pretio. U mnogim se europskim zemljama udio pretilih u posljednjih 20 godina udvostručio.

Kakva je situacija u Hrvatskoj? GfK je u dva navrata - 2010. i ponovno ove godine na reprezentativnom uzorku odraslih građana Hrvatske prikupio podatke o tjelesnoj težini i visini. Iz tih je podataka izračunat BMI (Body Mass Index) kao okvirni pokazatelj uhranjenosti.

Sudeći po najnovijim rezultatima, više od polovine - 56 posto odraslih u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu ili su pretili. U tom pogledu ne zaostajemo za Europom, a ni trendovi nisu ohrabrujući, jer u zadnje četiri godine broj odraslih koji imaju višak kilograma raste.

Prosječni BMI je 2010. godine bio na gornjoj granici normalne težine - 25, dok je ove godine zašao u područje prekomjerne težine - 26. Najveći porast indeksa zabilježen je među mladima u dobi od 15 do 35 godina.

Koliko hrvatskih građana nešto poduzima po pitanju viška kilograma? GfK istraživanje iz ožujka ove godine pokazuje da je tijekom jeseni i zime ukupno 24 posto građana aktivno radilo na smanjenju tjelesne težine. Dakle, svaki drugi ima prekomjernu težinu, a svaki četvrti je nešto poduzeo po tom pitanju.

U Zagrebu i okolici u tome su iznad hrvatskog prosjeka - tamo je svaki treći građanin nešto poduzimao da bi smanjio tjelesnu težinu.

Građani koji se žele osloboditi suvišnih kilograma u pravilu se okreću vježbanju ili dijeti, ili to kombiniraju. Samostalno vježbanje u svom domu ili u prirodi češći je izbor od odlaska na fitness, u teretane i slično. Manji se broj odlučuje za lijekove, preparate ili prehrambene proizvode za smanjenje težine.

Najviše njih - 75 posto, na akciju je najčešće pokretala želja za ljepšim izgledom i boljim zdravljem, dok ih je 23 posto motivirano teškoćama koje im prekomjerna težina stvara u svakodnevnim aktivnostima, a 9 posto zbog teškoća pri obavljanju posla. (D. P.)


Podijeli: Facebook Twiter