Sud presudio u korist udruge Hrabro dijete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijski sud u Slavonskom Brodu prihvatio je žalbu udruge Hrabro dijete i naložio da se odblokira njezin račun, koji je odlukom novogradiškog Općinskog suda od veljače privremeno blokiran zbog tužbe koji su protiv udruge, optužujući je za malverzacije novcem od humanitarne akcije za Noru Šitum, podnijeli roditelji te djevojčice koja je umrla u američkoj bolnici.
 
Iz udruge "Hrabro dijete" večeras su priopćili kako je Županijski sud preinačio odluku Općinskog o blokadi računa udruge, na kojemu je više od 4,1 milijuna kuna, a što su tražili Đana Atanovski i Ivica Šitum, roditelji male Nore, potražujući sredstva prikupljena u humanitarnoj akciji "NORA FORA - HRABRI LAV".
 
Navode kako je sud prekid blokade računa obrazložio na način da humanitarna pomoć ne može biti predmetom nasljeđivanja. Prema odluci suda, sudske troškove snosit će par Atanasovski–Šitum.
 
Iz udruge poručuju da im je ovom odlukom omogućeno raspolaganje sredstvima, kako su to činili i do sada. "Nemamo se vremena radovati jer upravo sada imamo dvoje djece kod kojih se bolest vratila i moraju na hitne operacije", poručuju u priopćenju.
 
Zahvaljuju svom odvjetniku Miji Kladariću, ističući kako im je jedina želja da se što više djece izliječi "i da više ne izgubimo bitku u borbi za život za niti jedno dijete".
 
Odvjetnik Kladarić večeras je Hini izjavio kako je ovo prvi slučaj u Hrvatskoj u kojem se utvrđuje mogu li se nasljeđivati sredstva iz humanitarne akcije. "Do slučaja je došlo jer je u akciji prikupljeno više od osam milijuna kuna, što je za hrvatske uvjete velik novac. Nažalost, djevojčica je preminula, a na računu je ostalo 4,1 milijuna kuna. Kako bi se slučaj razriješio, mora se ući u čitav niz propisa", poručio je.
 
Slučaj oko novca koji je ostao iz humanitarne akcije "NORA FORA – HRABRI LAV" ovom odlukom slavonskobrodskog Županijskog suda još nije završen.
 
Naime, sud je odobrio Udruzi "Hrabro dijete" da raspolaže novcem na svom računu na kojem se nalaze i druga sredstva prikupljena brojnim aktivnostima Udruge. Roditelji pokojne Nore Šitum i "Hrabro dijete" još vode parnicu oko prava na novac prikupljen u humanitarnoj akciji.
 
Odluka i obrazloženje Županijskog suda vezano uz deblokadu računa sada ne prejudiciraju presudu oko prava, tako da još nije poznato kome će pripasti novac iz humanitarne akcije. (Hina)
 

Podijeli: Facebook Twiter