Sud: Odluke o upisu u srednju školu neustavne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ustavni sud ocijenio je da odluke Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kojima su određeni kriteriji za upis u srednje škole nisu bile u skladu s Ustavom jer nisu objavljene u Narodnim novinama te nisu sadržale odredbu o stupanju na snagu, ne ulazeći pritom u njihov sadržaj.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zbog toga smatra da one nisu poništene te da je riječ o uputi za budućnost.

Ustavni sud utvrdio je da odluke o upisu u srednju školu u školskim godinama 2012./2013. i 2013/2014. koje je donio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nisu bile u skladu s Ustavom, da ne sadrže odredbu o objavi u Narodnim novinama te da su objavljene jedino na mrežnim stranicama Ministarstva s neutvrđenim datumom.

Ustavni sud u odluci od 15. travnja nalaže stoga ministru da donese novu odluku koja će važiti od školske godine 2014./2015., a kojom će odlučiti o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u 1. razred srednje škole u skladu s načelnim stajalištima izraženima u odluci, objavi je u Narodnim novinama i u njoj izrijekom odredi njezino stupanje na snagu poslije te objave u roku koji je u skladu s ustavnim zahtjevima.

Odluka Ustavnoga suda donesena je na temelju pojedinačnih ili zajedničkih prijedloga više predlagatelja, među kojima je i Hrvatska udruga poslodavaca, a njihovi su se prigovori uglavnom odnosili na minimalni bodovni prag te sustav dodatnoga bodovanja pri upisu u srednje škole.

Reagirajući na tu odluku, MZOS u današnjem priopćenju ističe da ona "predstavlja isključivo uputu Ministarstvu vezano za budućnost, kako sud sam navodi u svojoj odluci". Riječ je, ističu u Ministarstvu, o preporukama koje sud naziva "načelnim stajalištima", a koje se odnose na propisivanje kriterija u idućoj školskoj godini te nalaže da odluka bude objavljena u Narodnim novinama.

- Ističemo da su sve odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u 1. razred srednje škole u posljednjih 20 godina bile donesene na isti način, odnosno bez objave u Narodnim novinama, a u skladu s odredbama zakona koji su regulirali područje srednjeg obrazovanja. Jednako tako, iste su uvijek bile objavljene krajem mjeseca travnja za upis u narednu školsku godinu, kažu u Ministarstvu.

MZOS podsjeća da se sukladno važećem Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, odluka mora donijeti svake godine, ističući da se "upravo nastojeći odluku sadržajno uskladiti s ustavnopravnim zahtjevima, u postupku njezine izrade, Ministarstvo konzultiralo s ustavnopravnim stručnjacima i Uredom pravobraniteljice za djecu".

U tom će kontekstu, dodaje MZOS, i odluka Ustavnog suda pridonijeti kvaliteti odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u 1. razred srednje škole u školskoj godini 2014./2015.

Jovanović: Odluke Ustavnog suda se ne komentiraju nego poštuju

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas u Bjelovaru da odluke Ustavnog suda nisu tu da se komentiraju, nego da se poštuju.

- Zamolio bih sve medije da budu korektni i da javnost izvješćuju istinito jer Ustavni sud nije ukinuo ni poništio nijednu odluku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Ustavni sud jasno kaže da odluke o elementima i kriterijima upisa u srednje škole nisu drugi propis pa se Ustavni sud nije ovlašten izjašnjavati o njihovoj ustavnosti ili zakonitosti tih odluka. Ustavni sud je samo dao preporuku na koji način u budućnosti donositi odluke, rekao je Jovanović.

- S ponosom mogu kazati da je moje ministarstvo prvo odlučilo odluke slati na javnu raspravu da bismo čuli što javnost misli o njima. S obzirom na izuzetnu podijeljenost javnosti oko nekih elementa kriterija upisa u srednje škole, ove godine smo se konzultirali i s Uredom za pravobraniteljstvo djece i stručnjake za ustavno pravo. Ovo mišljenje Ustavnog suda nam dolazi kao još jedan doprinos javnoj raspravi temeljem koje ćemo u skladu sa zakonom do kraja travnja donijeti odluku za iduću godinu, istaknuo je.

Na pitanje novinara zašto odluka nije objavljena u Narodnim novinama odgovorio je da u proteklih dvadeset godina takva odluka u njima nije objavljivana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter