Srbija ne može u EU dok ne ukine univerzalnu nadležnost i zajamči prava hrvatskoj manjini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska traži da Srbija ukine nadležnost za ratne zločine na području cijele bivše Jugoslavije i osigura prava hrvatskoj manjini kako bi mogla zaključiti pristupne pregovore s Europskom unijom, rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u intervjuu objavljenom u nedjelju.

Jednako tako kao što je Beograd pod pritiskom EU-a započeo dobrosusjedski uređivati odnose s Prištinom, jednako tako mora promijeniti zakon o nadležnosti za ratne zločine na cijelom području bivše Jugoslavije i zajamčiti prava hrvatskoj manjini uređena državnim ugovorima, rekao je Kovač u intervjuu za austrijsku novinsku agenciju APA-u.

"Želimo da ove točke uđu u pregovaračka mjerila te da tijekom pregovora budu provedene. Inače pregovori neće moći biti zaključeni", rekao je Kovač.

Kovač je podsjetio kako je Srbija zbog pritiska, posebice Njemačke i Velike Britanije da uspostavi dijalog s Kosovom morala čekati na početak pregovora s EU-om dvije godine. Zbog toga se nitko u Srbiji "nije potužio", rekao je Kovač aludirajući na sadašnje pritužbe Srbije da Hrvatska zbog bilateralnih pitanja koči njezino pristupanje EU-u.

Zagreb zahtijeva ukidanje zakona o nadležnosti Srbije za sve ratne zločine na prostoru cijele bivše Jugoslavije pa tako i Hrvatske.

"Želimo sa Srbijom imati partnerstvo kako je to slučaj između Njemačke i Francuske. Partnerstvu međutim ne pripada ... da se Srbija postavlja kao sudac za cijelu bivšu Jugoslaviju, a time i za Hrvatsku. To je neprihvatljivo. Hrvatska očekuje da se ovaj zakon promijeni", rekao je Kovač.

Glede migrantske krize Kovač je kazao kako je svladana suradnjom Hrvatske, Austrije, Slovenije, Srbije i Makedonije te da na to te zemlje mogu biti ponosne. Kovač kritizira ponašanje EU-a prema Makedoniji jer je makedonski pristup Uniji blokiran zbog spora oko imena s Grčkom te smatra da bi se o tome trebalo razgovarati s "prijateljima u Ateni" i naći rješenje.

Kovač je kazao kako će Hrvatska sudjelovati u planu EU-a o raspodjeli izbjeglica te da će primiti najviše 1600 izbjeglica čime će nova vlada desnog centra poštovati raniju odluku lijeve vlade. On je, međutim, upozorio kako je pitanje žele li migranti uopće ostati u Hrvatskoj jer zapravo uglavnom žele u Njemačku, Švedsku, Nizozemsku i Austriju.

Glede graničnog spora sa Slovenijom nakon istupanja Hrvatske iz arbitražnog procesa budući da ga je Slovenija kompromitirala Kovač kaže kako Hrvatska želi problem riješiti bilateralno temeljem međunarodnog prava te da bi možda u tome mogla prihvatiti i posredovanje.

Kovač je kazao i da Hrvatska neće žuriti s uvođenjem eura. "Trebamo prvo ojačati našu konkurentnost", rekao je aludirajući na probleme europskih država sa slabom gospodarskom strukturom poput Grčke. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter