Split: Prekida se štrajk radnika Konstruktora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon 28 dana prekida se štrajk radnika Konstruktor inženjeringa u Splitu jer su danas na sastanku s upravom i direktorom Željkom Žderićem predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel i predsjednik Sindikata graditeljstva Hrvatske Ivan Kovačević postigli dogovor koji je zadovoljio radnike pa će sutra nastaviti rad.

Predsjednik Sindikata graditeljstva Hrvatske Ivan Kovačević potvrdio je novinarima nakon razgovora da se štrajk prekida. "Danas smo potpisali kvalitetan sporazum s poslodavcem oko novčanih potraživanja radnika i s današnjim danom prekidamo štrajk te se radnici vraćaju na posao. Radnici će u dogledno vrijeme dobiti svoja novčana potraživanja", izjavio je Kovačević.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel rekao je kako očekuju da će u idućem razdoblju biti realizirana sva potraživanja, da će radnicima biti isplaćene plaće iz 2012. i 2013. godine te da će njihova daljnja isplata, ako Konstruktor nastavi raditi s obzirom na to da je u predstečajnoj nagodbi, biti redovita i u skladu sa Zakonom o radu.

Radnicima koji su bili u štrajku za sve će dane biti isplaćena minimalna plaća, a s tim se složio i sindikat čiji članovi nisu bili u štrajku, rekao je Novosel. Sindikalni predstavnik radnika Ivan Lovrić misli da je potpisivanjem današnjeg sporazuma napravljen veliki pomak. Rekao je da se na posao vraćaju zadovoljni te da čekaju isplatu plaća.

"Štrajka nije trebalo ni biti. Sve smo usuglasili", kratak je bio direktor Konstruktora Željko Žderić, koji je okupljenim novinarima "objasnio" da su za stanje u Konstruktoru dijelom i oni krivi jer ne informiraju javnost na pravi način. Rekao je kako svaki tjedan nova skupina radnika ide na nova gradilišta u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Omanu, Slovačkoj i Hrvatskoj. "Jučer je otišao jedan autobus radnika na gradilišta. Vjerujem u oporavak Konstruktora", dodao je.

Iako nitko nije želio novinarima detaljno reći što su se konkretno dogovorili, nego samo da je postignut uspjeh, neslužbeno se doznaje da će radnicima sljedeći tjedan biti plaćeni putni troškovi. Od 40 milijuna kuna, koliko država, točnije ministarstva i KBC Rebro duguju Konstruktor inženjeringu, radnicima će na njihove račune izravno biti uplaćeno osam zaostalih plaća iz 2012. i 2013. godine. Uz to će im biti plaćeni i minimalci dok su bili u štrajku, doznaje se.

Radnici Konstruktora štrajk su počeli 24. lipnja, nakon što nije uspjelo mirenje s upravom. Na mirenju s direktorom Željkom Žderićem bili su predstavnici SSSH, Sindikata graditeljstva Hrvatske podružnice Konstruktor inženjeringa i dio radnika koji je tražio da im se isplati tada devet plaća ili će u štrajk. Konstruktorova uprava zatražila je od radnika da se još strpe s isplatom plaća te obećala da će zaostatke isplatiti nakon poslova koji se očekuju, na što radnici nisu pristali pa je počeo štrajk.

Tijekom posljednjeg štrajka nekoliko su puta zaustavljali promet na Staroj kaštelanskoj cesti kako bi upozorili da ne dobivaju plaće za svoj rad. Najteže je bilo na gradilištu u Pločama, gdje su radnicima bile isključene struja i voda, a nisu im se plaćali ni putni troškovi i topli obrok te su pješice odlazili na posao. Ukupno je štrajkalo 80 radnika na gradilištu u Kaštel Sućurcu, Splitu i u Pločama.

Posljednjih godina radnici su štrajkali nekoliko puta te su prosvjedovali gradskim ulicama i pred upravnom zgradom u Svačićevoj ulici. Upozoravali su da im se plaće ne isplaćuju. Posljednji je prosvjed bio sredinom svibnja, kada se tridesetak radnika preko Rive i gradskih ulica uputilo pred upravu, gdje su tražili objašnjenje i jamstvo da će dobiti zarađene plaće. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter