Socijalistička partija Hrvatske nakon stečaja brisat će se iz registra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trgovački sud u Zagrebu u srijedu je donio rješenje o istovremenom otvaranju i zaključenju stečaja nad Socijalističkom partijom Hrvatske (SPH), strankom nastalom iz Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP) koju je vodio Stipe Šuvar, te će se nakon pravomoćnosti tog rješenja Socijalistička partija Hrvatske s 10.971 kuna utvrđenog duga brisati iz registra.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon prijedloga Fine i oglasa u rujnu kojom su se pozivali zastupnici SPH-a da u roku od petnaest dana predaju popis imovine i obveza stranke, ali i vjerovnici da u zakonskom roku predlože otvaranje stečajnog postupka. Budući da se nitko od zastupnika SPH i vjerovnika stranke nije javio u predviđenim zakonskim rokovima, sud je donio odluku o istovremenom otvaranju i zaključenju stečaja.

Socijalistička partija Hrvatske – lijeva alternativa osnovana je u 2004. i registrirana kao 174. politička stranka u Hrvatskoj nakon raskola na skupštini SRP-a. Kako se tada u medijima pisalo, nekoliko bivših članova SRP-a je osnovalo stranku kako bi proveli svojevrsnu političku oporuku čelnika Socijalističke radničke partije Hrvatske Stipe Šuvara koji je, kako se navodilo, prije smrti pokrenuo osnivanje nove stranke nezadovoljan opstrukcijom zaključaka skupštine SRP-a.

Za predsjednika SPH je na osnivačkoj skupštini stranke bio izabran Ivan Magdalenić, a kao sadašnji predsjednik u registru političkih stranaka navodi se Dejan Šipov.

Kako se isticalo u programskoj deklaraciji, 'SPH se zalaže za socijalističku perspektivu Hrvatske i okuplja kršćanske i ekološke socijaliste i socijaldemokrate koji su za socijalizam, a ne samo za reformirani kapitalizam, te komuniste'. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter