Sever: Veliki prosvjedi u zemlji i prije 1. svibnja

Krešimir Sever poziva Vladu da nađe rješenje ua krizu ili da odstupi
Krešimir Sever poziva Vladu da nađe rješenje ua krizu ili da odstupi

Nezavisni hrvatski sindikati poslali su otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojem pišu da najnoviji pokazatelji o rastu troškova u Hrvatskoj u siječnju i istovremeni pad isplaćene plaće zvone na uzbunu. Prema mišljenju Krešimira Severa, predsjednika NHS-a, vlast ne poduzima ništa da riješi tešku situaciju u kojoj se zemlja nalazi.

Sever upozorava da je Hrvatska doista pred ponorom i podaci su više nego alarmantni. Tako, veli, čak 76 posto obitelji ima problema u podmirivanju osnovnih mjesečnih potreba, a taj je broj svakim danom veći. 

- Ukoliko političari koji su sada na vlasti nemaju rješenje za izlaz iz krize, treba promijeniti te ljude, jer politika ne može biti sama sebi svrhom i ne smije biti iznad građana, jasan je Sever. Dodaje kako raste broj ljudi koji više nemaju što izgubiti i veći su prosvjedi sve izvjesniji. Navodi da sindikati pripremaju velik prosvjed koji se trebao održati prvog svibnja no, kako sada stvari stoje, Vlada bi, dodaje, svojom ekonomskom i socijalnom politikom prosvjede mogla prizvati i prije.

U Hrvatskoj, prema istraživanju GfK-a čak 46 posto kućanstava jedva spaja kraj s krajem, a čak 82 posto građana očekuje daljnji porast cijena u narednih 12 mjeseci. Istovremeno, neto plaća za prosinac 2012. godine bilježi pad od 0,11 posto u odnosu na godinu ranije, odnosno s 5.493 kune pala je 5.487 kuna, veli se u pismu

Broj nezaposlenih danas iznosi 374.589. A kad se svim tim crnim brojkama pridoda i podatak da je zadnjeg dana prosinca 2012. godine čak 245.441 građanin bio u blokadi zbog ukupnog duga od 17,68 milijardi kuna, onda ne samo da je stanje alarmantno i zvoni na uzbunu, nego je to i poziv na mobilizaciju i promjene. Ne nastavljajte istim smjerom jer ponor je doista na korak od nas, zaključuje pismo upozorenja Vladi predsjednik NHS-a Krešimir Sever. (B. PETROVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter