Šetić: Novi udžbenici nisu bili potrebni

Učenici i roditelji su za ovu školsku godinu mogli proći jeftinije, sa starim udžbenicima (Emica ELVEĐI / CROPIX)
Učenici i roditelji su za ovu školsku godinu mogli proći jeftinije, sa starim udžbenicima (Emica ELVEĐI / CROPIX)

Ugledni povjesničar dr. Nevio Šetić, profesor na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli i nekadašnji državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja, jedan je od najupućenijih stručnjaka u stanje hrvatskog školstva. Godinama je radio na nastavnim programima, zalagao se za uvođenje Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda, dok danas predstavlja snažnog oponenta bivšem SDP-ovu ministru Željku Jovanoviću o čijim potezima nema visoko mišljenje. -

Izmijenjeni su, te iznova tiskani svi udžbenici za osnovne i srednje škole. Je li takav potez bio neophodan, s obzirom da se nisu mijenjali školski programi?

- Doista nije bilo prave potrebe za takvim potezom moglo se zakonski to drugačije urediti. Udžbenici prate programe te ih je potrebno mijenjati ako se mijenja sadržaj poučavanja s obzirom na nove činjenice. U ovom slučaju, pokazuje se nedostatak suvremenog kurikuluma, još se uvijek primjenjuju oni iz 2006. godine za osnovne škole, te iz 1993. za gimnazije. Dakle, nije bilo potrebno da se sve mijenja.

Bivši ministar, Željko Jovanović, najavljivao je kako se školski udžbenici mijenjaju da postanu lakši za nošenje. Ipak, pritom su "olakšali" roditeljske kućne proračune, jer se stari udžbenici iz svih predmeta ne mogu koristiti?

- Činjenica je da se išlo na lakšu školsku torbu te na grafičke izmjene. Problem nije u udžbenicima, nego u osuvremenjivanju škole, sadržajem poučavanja i strategijama i metodama poučavanja, na tome je ministarstvo zakazalo.

Gdje vidite osnovne probleme u osnovnom i srednjem školstvu? Jesu li oni samo u novcu?

- Nije problem samo u novcu. Političke elite trebaju postići dogovor, stručni i politički konsenzus, što se želi postići u školstvu te se ne bi smjelo dogoditi kao što je bivši ministar Jovanović toliko solirao, zakočio i unazadio sektor svojim površnim poznavanjem sustava i sasvim neprihvatljivim odbijajućim autoritarnim i ideologiziranim metodama rada. Također, očita je neusklađenost programa, jer u srednjim školama, gimnazijama, još imamo kurikulum iz 1993. godine.

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

Dozvoljeni i stari udžbenici, ali roditelji su već kupili nove!

Ministar obrazovanja Vedran Mornar za Jutarnji je list izjavio da učenici ne moraju kupovati nove udžbenike te da mogu koristiti upola jeftinije rabljene knjige. Reakcija je to ministra nakon što je postalo vidljivo da su novi udžbenici sadržajno gotovo identični starima te da su u većini slučajeva izmjene minimalne. Uostalom, Zakon o udžbenicima obvezuje jedino nastavnike, odnosno škole da svake četiri godine biraju nove udžbenike iz novog kataloga koje sastavlja Ministarstvo, ali ih roditelji zakonski nisu obavezni kupovati. Ravnatelji s kojima smo razgovarali kažu da učenici ne moraju kupovati nove knjige ukoliko se one nisu drastično mijenjale.

- Ako udžbenici nisu mijenjani kao primjerice udžbenik iz etike, moći će se koristiti stari. Ukoliko postoji neka manja izmjena, nastavnik će raditi po toj izmjeni, ali učenik zbog toga ne mora kupovati novu knjigu, ali mora obratiti pažnju na te izmjene. Važno je da se ne koristi neki sasvim drukčiji udžbenik već onaj koji je izabran od strane škole, napominje ravnateljica pulska Gimnazije Branka Antunović-Piton. Situacija je slična i u većini ostalih srednjih škola, ali problem je u osnovnim školama gdje su roditelji mahom već naručili i kupili skupe nove udžbenike. (M. J.)


Podijeli: Facebook Twiter