Šeks: Milanovićev kapric vodi nas u ustavnu krizu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Član Odbora za Ustav Vladimir Šeks (HDZ) izjavio je jučer za naš list da bi prepuštanje popune Ustavnog suda novom sazivu Sabora "bilo krajnje neodgovorno i kapriciozno ponašanje premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića".

- On bi trebao kao političar i državnik smoći snage i uzdignuti se iznad uskih stranačkih okvira. Ako u tome ustraje, ako spriječi konstituiranje Ustavnog suda u punom broju, pokazat će da je spreman na izazivanje ustavne krize. Bilo bi to igranje va banque koje bi se obilo o glavu onome tko bi se na taj način politički igrao. Ni jedna politička osoba ne bi smjela dopustiti da u pitanje dođe funkcioniranje Ustavnog suda, rekao je Šeks.

Prije nekoliko dana Novi list je neslužbeno doznao da je u vrhu SDP-a donesena politička odluka da će se izbor sedam sudaca Ustavnog suda obaviti tek nakon sljedećih parlamentarnih izbora, odnosno da će biti prebačen u novi saborski saziv. Sljedeće godine u srpnju će isteći mandat jednom sucu, a petorici u prosincu što znači da bi se Ustavni sud mogao naći u situaciji da ima samo šest od predviđenih 13 sudaca čime bi njegov rad bio u potpunosti blokiran. Šeks kaže da je predsjednik Ustavnog suda dužan da šest mjeseci prije kraja mandata nekog suda mora obavijestiti o tome predsjednika Sabora.

- Kada su u pitanju suci kojima mandat istječe u prosincu 2015. to znači da bi predsjednik Ustavnog suda morao obavijestiti predsjednika Sabora Josipa Leku najkasnije u lipnju te godine. Nakon toga bi predsjednik Leko trebao to proslijediti Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav da pokrene proceduru za izbor ustavnih sudaca. To znači da bi novi ustavni suci mogli biti izabrani već u rujnu ili listopadu sljedeće godine, a dužnost bi naravno preuzeli u prosincu kada njihovim prethodnicima istekne mandat, rekao je Šeks.

Predsjednik Sabora Josip Leko bio je jučer nedostupan za izjavu budući da se nalazi na službenom putu u Kini gdje predvodi hrvatsko političko gospodarsko izaslanstvo. U ožujku ove godine Leko je poslao pismo predjedniku Odbora za Ustav Peđi Grbinu (SDP) u kojem traži da to tijelo konačno na dnevni red stavi referendum o promjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kojim su se željeli postrožiti uvjeti za uvođenje dvojezičnosti. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u prosincu 2012. predao je više od 600.000 potpisa. Budući da je vrh SDP-a otezao s rješavanjem ovog pitanja Leko se kao prvi čovjek parlamenta bez obzira na stranačku stegu osjetio pozvanim da napravi nešto da se to pitanje konačno počne rješavati. (Zlatko CRNČEC)


Podijeli: Facebook Twiter