Sabor vratio pokroviteljstvo nad Bleiburgom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sabor je nakon četiri godine vratio pokroviteljstvo nad komemoracijom na Bleiburgu. Odlučilo je to šesteročlano saborsko predsjedništvo, a presudio je glas potpredsjednika parlamenta Robeta Podolnjaka iz redova Mosta. Da je on glasovao protiv, kao što su to učinile i potpredsjednice Vesna Pusić i Milanka Opačić, od obnavljanja pokroviteljstva ne bi bilo ništa. No, Podolnjak, profesor ustavnog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu, pridružio se kolegama iz parlamentarne većine, predsjedniku Sabora Željku Reineru i potpredsjednicima Anti Sanaderu i Ivanu Tepešu, koji su digli ruke - za.

Podolnjak je novinarima objasnio da podržava obilježavanje spomena na sve nevine žrtve, a otkrio je i da su neki članovi njegove uže obitelji nastradali u pokoljima po završetku Drugog svjetskog rata.

- Nadam se i želim da ova manifestacija bude oslobođena svakog revizionizma i svakog veličanja ustaškog režima i NDH. I da se održi u atmosferi empatije prema žrtvama, a ne bilo kakvog povratka podjelama. Protiv sam svih podjela koje predugo dijele naš narod, rekao je Podolnjak. Dodao je da bi austrijska policija trebala paziti da na komemoraciji ne bude nikakvih obilježja koje veličaju fašistički režim.

Predsjednik Sabora Željko Reiner rekao je da "ne možemo i ne smijemo dijeliti žrtve", te da je "svatko tko je ubijen bez suđenja - žrtva". Pravaš Tepeš je tvrdio da je žalostan, jer odluka nije donesena jednoglasno. HNS-ovka Vesna Pusić pojasnila je da glasovala protiv jer smatra da se ta komemoracija pretvorila u "proslavu i veličanje ustaškog režima i ustaštva, Maksa Luburića i sličnih zločinaca".

Božo Vukušić, predsjednik Počasnog bleiburškog voda, prisjetio se povijesti komemoracije na Bleiburgu i zemljišta na kojem se ona održava.

- Na to su polje predstavnici Sabora počeli dolaziti 1995. godine, prvi je tamo govorio Nediljko Mihanović. Zemljište na polju veličine dvije tisuće četvornih metara kupili su hrvatski iseljenici, a Račanova vlada platila je kasnije drenažu tog terena. U vrijeme Sanaderove vlade, državnim novcem i donacijama naših iseljenika, kupljeno je još 28 tisuća četvornih metara zemlje. Bili smo razočarani kad je Sabor ukinuo pokroviteljstvo a HDZ je u kampanji najavio da će se to vratiti tako da je ovo sada očekivana odluka. Nismo još zatražili novac za organizaciju komemoracije, ali nadamo se da će nam Sabor pomoći u skladu s mogućnostima, rekao nam je Vukušić.

- Bleiburg je komemoracija odnosno žalovanje za propašću NDH. Tezno je nešto drugo, na Teznom sam nekoliko puta odao počast žrtvama, ljudima koji su ubijeni bez suđenja. Nisu trebali biti ubijeni ni sa suđenjem, ali jesu i bačeni u rovove. Ali to je Tezno, onaj tko žali za ljudima, ide tamo i na neka druga mjesta, a onaj kome je žao Maksa Luburića i Ante Pavelića ide u Bleiburg. To je tako jasno, izjavio je jučer predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Za ustaše je rekao da su bili "skupina kriminalaca koja je na kamionima došla 1941. godine i povijesno izblamirala hrvatski narod". (Dražen CIGLENEČKI, Zlatko CRNČEC)


Podijeli: Facebook Twiter