Sabor: Redefinirani uvjeti za stručno osposobljavanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski sabor u petak je izmjenio Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, odnosno redefinirao uvjete koje će morati ispuniti osoba za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa.

Naime, radi provedbe mjera i korištenja sredstava iz Europskog socijalnog fonda, tu će pogodnost moći koristiti osobe do navršenih 30 godina života. Stručno osposobljavanja proširuje se na sve nezaposlene sa završenom srednjom školom.

Osoba na stručnom osposobljavanju imat će pravo na novčanu pomoć u visini minimalne plaće umanjene za doprinose za obvezna osiguranja, za dane provedene na osposobljavanju i naknadu troška polaganja stručnog ili majstorskog ispita.

Zakonom se uređuje i tko se smatra stalnim sezoncem i pod kojim uvjetima ostvaruje pravo na novčanu pomoć za vrijeme produženog mirovinskog osiguranja.

Saborska većina i Vlada odbili su SDP-ove amandmane i prijedlog te stranke da se o zakonu umjesto žurne, provede rasprava u dva čitanja, te da se do donošenja zakona konzulturaju socijalni partneri.

Bivši ministar rada Mirando Mrsić pritom je pozvao aktualnog ministra Tomislava Ćorića da rješenjima u zakonu pokazuje da je njegova Vlada "Vlada poslodavaca, da joj radnici i nezaposleni nisu u fokusu".

Dobivate faraonske ovlasti, gospodar ste života i smrti na zavodu za zapošljavanje, spočitnuo je Mrsić Ćoriću tvrdeći da će Upravno vijeće Zavoda odlučivati samo o aktivnim mjerama za zapošljavanje, o svemu ostalom samo ministar.

Sabor je izmjenio Zakon o socijalnoj skrbi, čime će se omogućiti odgoda uspostave Jedinstvenog centra za naknade u uredima državne uprave s 1. ožujka na kraj 2017.

U drugo čitanje poslane su izmjene Zakona o državnim potporama kojima se, u skladu s europskim propisima, povećava transparentnost državnih potpora. Postizanje transparentnosti odnosi se na obvezu države članice Europske unije da na jednoj mrežnoj stranici objavi podatke o programima odnosno pojedinačnim državnim potporama koje premašuju iznos od 500.000 eura. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter